Hlavní obsah

Britové už po injekci nebudou muset čekat 15 minut, očkování se urychlí

Novinky, drk
Londýn

Pacienti ve Spojeném království, kteří obdrží oxfordskou vakcínu proti koronaviru, už nebudou muset strávit následujících čtvrt hodiny v čekárně. Rozhodla o tom Národní zdravotní služba (NHS). Podle expertů je šance asi jedna ku milionu, že by se mohla projevit alergická reakce.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pravidlo 15 minut bylo zavedeno minulý měsíc, kdy se očkovalo pouze vakcínou od firmy Pfizer. Právě na tento typ látky mohou mít někteří jedinci alergickou reakci, a proto je třeba, aby byli ještě nějakou dobu po injekci v dohledu zdravotníků.

Pro tuto vakcínu se nic nemění.

Situace ohledně oxfordské vakcíny je jiná. Pravděpodobnost, že by k alergické reakci mohlo dojít, je podle expertů asi jedna ku milionu.

Británie hlásí rekordní počty mrtvých i nakažených. Londýn vyhlásil stav ohrožení

Koronavirus

Pravidlo navíc zvyšovalo pravděpodobnost, že se někdo v čekárně virem nakazí.

Zrušení čekací doby znamená, že Británie urychlí svůj proces očkování. Část doktorů si totiž stěžovala, že takhle očkuje jen polovinu možných lidí.

Britská vláda objednala 400 milionů dávek oxfordské vakcíny, zatímco jen 100 milionů té od Pfizeru.

Zdravotníci zatím naočkovali něco přes 1,5 milionu Britů. Od změny pravidel si kabinet Borise Johnsona slibuje, že by do půlky února mohlo být v zemi naočkovaných 13 milionů lidí, což představuje celou rizikovou skupinu v zemi se 66 miliony obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám