Hlavní obsah

Británie a Belgie upravila pravidla pro očkování AstraZenekou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Mladým Britům do 30 let bude nabídnuta místo vakcíny od společnosti AstraZeneca jiná očkovací látka. Lékové úřady Británie i Evropské unie ve středu uvedly, že v extrémně výjimečných případech může vakcína od AstraZeneky vyvolat krevní sraženiny. Belgická vláda se rozhodla povolit tuto látku pouze pro obyvatele starší 55 let.

Foto: Yves Herman, Reuters

Oxfordská vakcína vyrobená ve spolupráci s AstraZenekou

Článek

Očkovací látka Vaxzevria, vyvinutá AstraZenekou a Oxfordskou univerzitou, byla ve Spojeném království podána už více než 20 milionům lidem. Do 31. března zaznamenaly britské úřady 79 případů trombózy, z toho v 51 případech šlo o ženy, 19 lidí v souvislosti s touto komplikací zemřelo.

„To riziko jsou asi čtyři lidi z milionu,” uvedla šéfka britského lékového úřadu (MHRA) June Raineová. Upozornila, že z oněch 19 mrtvých byli pouze tři mladší 30 let.

Stanovisko EMA: Vakcína AstraZeneky může způsobit trombózu

Evropa

Spojitost vakcíny s krevními sraženinami je podle ní „celkem pravděpodobná”. Vyšetřování Evropské lékové agentury (EMA) tuto spojitost potvrdilo, ovšem s tím, že jde o „velmi vzácné případy”.

Na tuto informaci obratem reagovala také belgická vláda, která uvedla, že odteď dostanou AstraZeneku pouze lidé starší 55 let.

Tempo očkování by to nemělo ohrozit

Společná komise pro vakcinaci a imunizaci (JCVI), která v Británii působí jako nezávislý poradní orgán ministerstva zdravotnictví, toto riziko nechce podcenit a doporučila vládě, aby látkou Vaxzevria neočkovala lidi ve věkové skupině do 30 let.

Jde o závažný, ale o mizivě vzácný vedlejší efekt.
Jonathan Van-Tam, vakcinolog

Alternativou pro ně je v tuto chvíli pouze vakcína od firmy Pfizer. Žádné jiné skupiny se toto doporučení netýká.

Británie bere vážně trombózy po očkování AstraZenekou, pozastavila testy očkování dětí

Evropa

Zástupce šéfa zdravotní služby v Angli Jonathan Van-Tam upozornil, že bude kvůli tomuto kroku potřeba upravit vakcinační strategii. Vyloučil ale, že by to pro obyvatele znamenalo prodloužení doby čekání na očkování či jiný zádrhel.

„Jde o závažný, ale o mizivě vzácný vedlejší efekt,” uklidňoval Van-Tam.

Britové ale zatím lidi do 30 let z řad běžné veřejnosti neočkují. V současnosti mají na ostrovech nárok na vakcínu pouze rizikoví pacienti, lidé nad 50 let, zdravotníci, pracovníci pečovatelských center, lidé se specifickou poruchou učení a lidé, kteří se starají o někoho nemocného s covidem-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám