Hlavní obsah

Británie už naočkovala všechny lidi z rizikových skupin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené království dosáhlo zásadního milníku. Všichni lidé starší 70 let a klinicky rizikoví pacienti už obdrželi druhou dávku vakcíny proti covidu-19, a jsou tak proti nemoci ochráněni. Na Twitteru to oznámil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Podle něj jde o další krok na cestě z pandemie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto z očkování v Británii.

Článek

V pondělí Britové zřejmě překročí hranici 50 milionů aplikovaných dávek. Míra infekce v zemi klesá stejně jako procento hospitalizovaných pacientů. Podle ostrovních expertů jde tak o další důkaz toho, že vakcíny jsou „východiskem z pandemie“.

„Každá vakcína znamená další krok blíže k normálu. Vakcíny zachraňují životy a mají významný vliv na hospitalizace a riziko přenosu,“ uvedl ministr pro očkování Nadhim Zahawi.

Londýnská vláda slaví i další úspěch. Plné ochrany už dosáhlo 15 milionů Britů z těch nejvíce rizikových skupin, tedy senioři starší 70 let a dlouhodobě nemocní lidé.

Vylepšené vakcíny budou na podzim, oznámil britský ministr

Koronavirus

„Dosažení tohoto milníku je neuvěřitelně důležité, protože to umožňuje ochránit nejen těch 15 milionů, ale i jejich nejbližší,“ uvedl ministr zdravotnictví Hancock.

Počet případů klesá

Vakcinační program Britů sklízí ovace. V současnosti mají nárok na první dávku lidé mladší 50 let, konkrétní kritéria se liší podle jednotlivých zemí. V Anglii jde o lidi nad 40 let, například ministr Hancock obdržel první dávku minulý čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Matt Hancock obdržel ve čtvrtek první dávku.

V Severním Irsku už očkují obyvatele starší 30 let, ve Skotsku starší 45 let, a ve Walesu už dokonce vakcínu dostávají všechny věkové skupiny.

V Británii a Izraeli po očkování výrazně ubylo mrtvých

Koronavirus

Počet případů nakažených v Britském království stabilně klesá. Sedmidenní kumulativní počet pozitivně testovaných je v současnosti 15 319, což je o 1744 méně než týden předtím.

Lidí, kteří s covidem-19 umírají, vlivem očkování také výrazně ubylo. Podle oficiálních vládních statistik je sedmidenní pokles přes 31 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám