Hlavní obsah

Británie rozhodla, vakcínu dostanou také ilegální migranti a úřady je nechají být

Londýn

„Generální pardon“ chce udělit vláda premiéra Borise Johnsona všem migrantům, kteří se nacházejí na území Velké Británie a přihlásí se na očkování proti koronaviru, napsal server deníku Daily Mail. Země chce tímto krokem dosáhnout kolektivní imunity a co nejrychleji rozvolnit přísná protiepidemická opatření. V zemi by podle odhadu mohlo žít nelegálně asi 1,3 milionu lidí.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Vakcínu musí dostat každý, je to pro bezpečnost ostatních,“ uvedla vláda. Kabinet tvrdí, že nelegální migranti nebudou přeskakovat v pořadnících na očkování ani se tento program nebude moci využít k získání jiných práv.

Vláda zdůrazňuje, že proti tomu, kdo se zaregistruje u praktického lékaře k naočkování proti koronaviru, nepodnikne ministerstvo vnitra žádné kroky, byť na britském území pobývá nelegálně.

Za neděli přibylo 2415 nově nakažených

Koronavirus

„Vakcíny proti koronaviru budou nabízeny každému, kdo žije ve Velké Británii, bez ohledu na imigrační status,“ řekl v neděli mluvčí vlády. „Osoby registrované u praktického lékaře jsou kontaktovány a úzce spolupracujeme s partnery a externími organizacemi, aby se kontaktovali ti, kteří nemají žádnou registraci u praktika. Musíme se postarat o to, aby jim byla nabídnuta vakcína,“ uvádí vláda.

Italové vzali otevřené restaurace a obchody ztečí

Koronavirus

Vláda nebude kontrolovat, zda jsou v zemi legálně

Kabinet tvrdí, že pokud se nelegální migranti přihlásí, nebudou z toho pro ně vyplývat žádné následky. Tato záruka se bude týkat všech kategorií nelegálních migrantů. Ať už to jsou ti, kteří do země vstoupili v nákladních vozech, na lodích přes kanál La Manche, nebo ti, kteří dorazili na krátkodobá víza a po jejich vypršení v Británii setrvali, popřípadě ti, jimž povolená délka pobytu dávno vypršela.

U nikoho, kdo se přihlásí k očkování, se nebude kontrolovat imigrační stav. Totéž platí pro ty, kteří se nakazili nebo potřebují test na covid-19.

Britské mutace je v ČR až 50 procent, tvrdí imunolog Hel. Prokázáno je asi 10 procent, oponuje statistik Dušek

Domácí

V praxi to bude znamenat, že se totožnost nelegálních migrantů nebude předávat policii nebo imigračním úředníkům, kteří jsou odpovědní za vyhoštění těchto osob. Migranti si budou muset podle věku a zdravotních rizik počkat na své místo v daném očkovacím plánu.

„V době stavu nouze vidíme za tímto rozhodnutím zdravý rozum. Musí se naočkovat co nejvíce lidí. Je však politováníhodné, že se vlády dosud zdráhaly přijít s důkladným výzkumem, kolik lidí je v této zemi s nelegálním statusem,“ řekl Alp Mehmet z organizace Migration Watch UK, která vede kampaň za přísnější hraniční kontroly.

Rakousko ještě zpřísní kontroly na hranicích

Evropa

Studie provedená výzkumným střediskem Pew zjistila, že v roce 2017 bylo ve Velké Británii až 1,2 milionu „neoprávněných migrantů“.

Vloni došla studie univerzity v Oxfordu k závěru, že nelegálních migrantů by mohlo být v zemi mezi 120 000 a 1,3 milionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám