Hlavní obsah

Británie očkuje proti covidu průměrně 140 lidí za minutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie očkuje proti koronaviru v průměru 140 lidí za minutu, sdělil vládní koordinátor pro vakcinaci Nahdim Zahawi. Díky rychlosti začne země tento týden očkovat osoby starší 70 let a rizikové skupiny.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jde to dobře, průměrně očkujeme první dávkou 140 lidí, doslova za minutu. Je to průměr, takže na některých místech si vedou ještě lépe,“ řekl Zahawi stanici Sky. Doplnil, že tempo očkování se bude zvyšovat po otevření dalších vakcinačních center. Do konce týdne bych jich mělo přibýt dalších 17 a koncem měsíce 50.

„Dnes v některých oblastech, kde naočkovali většinu lidí starších 80 let, posílají dopisy lidem starším 70 let a klinicky velmi zranitelným skupinám,“ uvedl Zahawi. Koncem měsíce má podle něj v Londýně začít pilotní program 24hodinového očkování. Nyní se v Británii podle Sky News očkuje mezi 08:00 a 20:00.

U deseti českých pacientů je podezření na britskou mutaci

Koronavirus

První dávku vakcíny proti covidu-19 v Británii podle zpravodajského webu BBC obdrželo již více než 3,8 milionu lidí, což je více než počet potvrzených případů od začátku pandemie. V zemi se zhruba 67 miliony obyvatel se koronavirus dosud prokázal u více než 3,4 milionu lidí, přes 89 400 s nemocí covid-19 zemřelo.

V pondělí se v Anglii otevře dalších deset velkokapacitních očkovacích center. Zatím jich fungovalo sedm. Prioritně očkovány budou nadále osoby starší 80 let, klienti domovů pro seniory a zdravotníci v první linii. Dále pak osoby starší 70 let a rizikové skupiny. Podle ministra zdravotnictví Matta Hancocka první dávku očkování proti covid-19 již obdržela více než polovina Britů starších 80 let.

V Británii spustili očkování drive-in, vakcína se aplikuje bez vystoupení z auta

Koronavirus

Nově začala v Británii platit povinnost předkládat při příjezdu do země maximálně 72 hodin starý negativní test na koronavirus, vztahuje se na cizince i Brity. Za příjezd do země bez testu podle BBC hrozí pokuta ve výši až 500 liber. Cestující se zároveň budou muset deset dní izolovat, karanténu však bude možné zkrátit po pěti dnech v případě negativního testu. Výjimka platí pro cestující z Falkland, Svaté Heleny a ostrova Ascension. Do 05:00 SEČ se nebude vztahovat také na cestující z některých ostrovů v Karibiku. Opatření bude platit nejméně do 15. února.

V Česku bylo proti koronaviru do sobotního odpoledne očkováno podle premiéra Andreje Babiše (ANO) 105 167 lidí. Při očkování proti koronaviru zatím ze všech zemí postupuje nejrychleji Izrael, který naočkoval více než 25 procent obyvatel. V zemích Evropské unie je na tom nejlépe Dánsko, které dosud naočkovalo přes 2,5 procenta populace, následuje malá Malta a Slovinsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám