Hlavní obsah

Belgie po zásahu soudu znovu otevírá divadla či kina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V Belgii se ve čtvrtek znovu otevřou divadla, kina či koncertní haly. Státní rada, která je nejvyšší instancí v belgickém správním soudnictví, v úterý zrušila uzavření kulturních zařízení z minulého týdne s argumentem, že kabinet uzávěru dostatečně nezdůvodnil.

Ilustrační foto

Článek

Belgická vláda ve snaze zabránit překotnému šíření nakažlivější koronavirové varianty omikron nařídila 22. prosince uzavřít divadla, kina a další podobná kulturní zařízení. V neděli demonstrovalo v Bruselu několik tisíc lidí a žádalo zrušení tohoto opatření.

Několik kulturních sdružení proti opatření podalo stížnosti u správního soudu a ten v úterý ve zrychleném řízení rozhodl, že divadla se mohou opět otevřít. Úřady podle ní nedoložily, proč považují kulturní akce za zvláště nebezpečná místa pro zdraví a život lidí tím, že podporují šíření koronaviru, a to do té míry, že je nutné nařídit jejich uzavření.

Z nynějšího nařízení vyplývá, že od čtvrtka smějí kromě divadel otevřít i další kulturní instituce. Povoleno je maximálně 200 diváků, povinné je nošení roušek a na většině míst je nutné předložit certifikát o očkování nebo negativní test. Jiná přísnější koronavirová opatření z 22. prosince, například ve sportu, zůstávají v platnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám