Hlavní obsah

Azory na cestovatelské mapě zčervenají, návrat bude složitější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovatelům, kteří míří na Azorské ostrovy, se od pondělí 7. června výrazně komplikuje návrat. Země se na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí přesouvá do červené kategorie, tedy mezi oblasti s vysokým rizikem nákazy, upozorňuje ministerstvo zdravotnictví. Cestující z této oblasti musejí po návratu počítat s pětidenní samoizolací a následně podstoupit PCR test.

Azorské ostrovy

Článek

Kromě Azorských ostrovů spadá do červené kategorie také Andorra, Belgie, Dánsko, Francie, Kypr, Monako, Nizozemsko, Chorvatsko, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Řecko, Slovinsko, Švýcarsko, Španělsko a Švédsko.

Naopak z červené zóny se přeřazují do zemí se středním rizikem nákazy, tedy do oranžové kategorie Německo, Slovensko a Lucembursko.

V oranžové kategorii již nyní figuruje Rakousko, Bulharsko, Maďarsko, Itálie, Polsko, Rumunsko, Finsko, Norsko, Irsko, Kanárské ostrovy, Portugalsko a Baleárské ostrovy.

Pro návraty z oranžově označených oblastí je povinný test pouze v případě, že dotyčný použije k návratu veřejnou dopravu. Po návratu by měl dotyčný všude mimo svůj domov nosit respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Turisté chybějí. Restaurace a hotely v Chorvatsku snižují ceny

Cestování

Pokud jsou lidé, kteří se vracejí ze zemí v červené a oranžové kategorii, alespoň 22 dní po první dávce očkování, mohou přicestovat jen s vyplněným příjezdovým formulářem. Ti, kteří jsou plně naočkování, dostali obě dávky vakcíny, nemusejí ani na test, ani nemají po návratu omezený pohyb.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, kde žádná z výše uvedených povinností neplatí. V této kategorii je nově zařazené San Marino a také Malta, Island a Vatikánský městský stát. Z mimoevropských států pak Austrálie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Bez testu. Česko už není pro Němce epidemicky nebezpečné

Koronavirus

Kvůli šíření nových mutací koronaviru ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám