Hlavní obsah

Turisté chybějí. Restaurace a hotely v Chorvatsku snižují ceny

– Split, Chorvatsko
Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, jdu

Chorvatští podnikatelé vyhlížejí nadcházející turistickou sezonu s nadějí. Díky jasnějším pravidlům pro cestování i rychle probíhajícímu očkování v tomto odvětví věří, že zdejší turistický ruch čeká oživení. Většina provozovatelů v chorvatských destinacích se turisty snaží nalákat nižšími cenami.

Covid snížil chorvatské ceny o desítky procent. Zlevňují hotely i restauraceVideo: Novinky

 
Článek

I když je Chorvatsko jednou z prvních evropských zemí, které stanovily jasná pravidla pro vstup zahraničních turistů z celého světa, letošní rok tu zřejmě bude patřit především hostům z Evropské unie. Kromě prázdnějších pláží a historických ulic měst to znamená i menší návštěvnost pro místní provozovatele restaurací. Ti se tak letos snaží zaujmout nižšími cenami.

„Ceny nebudou takové jako před dvěma lety. Všichni budou muset dávat pozor, protože nikdo nechce zaplatit víc, než je běžné. Je to způsobené covidem, očekáváme o něco méně turistů, zejména těch mimo Evropu. A evropští jsou opatrní, znají ceny doma, a když tady dá někdo cenu, která je o třicet, čtyřicet procent větší, tak sem nepůjdou,“ popsal majitel baru na splitské Riviéře Josip Čulič.

Nižší ceny se dají očekávat i v případě ubytování. „Museli jsme ceny snížit až o 25 či 30 procent. Nebude to snadné, náklady jsou stejné, možná i trochu vyšší, ale ceny jsme museli upravit. Nakonec nejdražší pokoj je ten, který jste neprodali,“ uvedla manažerka hotelu v centru Splitu Nevena Čikešová.

Foto: Novinky

Hotely i restaurace plánují v letošní sezoně snížit ceny o desítky procent.

Největší příval turistů očekávají místní až během prázdninových měsíců.

„Nyní jsme obsazeni z 30 procent a doufáme, že v následujících týdnech to bude lepší. Máme rezervace na červen, věříme, že lepší to bude v červenci a srpnu. Doufáme také, že se podaří prodloužit sezonu do listopadu nebo prosince, protože zdejší podnebí je příznivé a teplé,“ uvedla Čikešová.

Podle Duje Vulase z Turistického sdružení Splitu se ve městě pomalu rozjíždějí i volnočasové aktivity. „Zaznamenali jsme vyšší návštěvnost turistů až o 30 procent v porovnání s předcházejícím rokem. Celkově očekáváme, že letos bude větší zájem o individuálnější aktivity,“ zmínil.

Foto: Novinky

Život v Chorvatsku se pomalu vrací k normálu, místním ale zatím chybějí turisté.

Podle něj také turistické organizace a provozovatelé volnočasových aktivit začali zlevňovat. „Zaznamenali jsme snížení cen zhruba o 10 až 20 procent, zejména v případě turistických prohlídek a památek. Snížení je i u provozovatelů ubytování, kteří nabízejí slevy a výhodné balíčky například v případě delšího ubytování,“ doplnil.

Jachty nezlevní

Jedním z mála těch, u kterých čeští turisté nemohou očekávat nižší ceny, jsou pronajímatelé lodí a jacht. Jachting tvoří až 20 procent příjmů z turismu ve Splitu a jeho obliba zůstává i během pandemie.

Foto: Novinky

Z krize způsobené covidem se dostávají nejlépe pronajímatelé jacht a plachetnic.

„Na lodi je jednoduché se izolovat od ostatních, například oproti velkým výletním lodím. Je to jedna z nejbezpečnějších oblastí turistiky,“ myslí si majitel půjčovny jachet Split Yacht Charter Antonio Kuzmanič.

Počet rezervací mu roste, proto nezlevňoval.

Turismus tvoří v Chorvatsku téměř čtvrtinu ekonomiky, pro místní je tak důležité, aby se lidé do země nebáli vrátit. Podle Chorvatského turistického sdružení v zemi poklesl počet ubytování v letech 2019 a 2020 z více než 400 milionů nocí na 54 milionů.

Foto: Novinky

„Loni jsme měli v turismu pokles okolo 50 procent, takže to bylo velice těžké, ale nyní vidím, že hlavně skrze květen se vzpamatováváme rychle,“ uvedl ředitel Turistického sdružení Splitsko-dalmatské župy Joško Stella.

Reklama

Výběr článků

Načítám