Hlavní obsah

Americký soud zakázal matce vídat 11letého syna, dokud nebude naočkovaná

Novinky, mso
Washington

Sedm let vychovává syna v rámci střídavé péče s exmanželem Matthewem Duivenem, teď ale dítě nesmí vídat vůbec. Američanka Rebecca Firlitová se v polovině srpna zúčastnila soudního líčení, kde se mělo řešit výživné. Místo toho soudce chicagského okresu Cook James Shapiro rozhodl, že dokud se Firlitová nenechá naočkovat proti koronaviru, svého syna nesmí vídat, uvedl server Chicago Sun-Times.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Článek

Právníci obou rodičů označili rozhodnutí za bezprecedentní. „Jeho první otázka byla, zda jsem naočkovaná,“ popisovala v rozhovoru 39letá Firlitová.

Soudci se následně snažila vysvětlit, že se nenechala očkovat, protože v minulosti měla nežádoucí reakce na vakcíny a její lékař jí doporučil, aby se očkovat nenechala.

Naočkujte se, nebo běžte na pracák. Americký soud smetl stížnost pracovníků v nemocnici

Koronavirus

Shapirovi ale její odůvodnění nepřišlo podstatné a jako soudce rozhodl o tom, že dokud nepodstoupí vakcinaci proti covidu-19, nesmí svého 11letého syna vidět.

Firlitová se už prostřednictvím své právničky Annette Fernholzové proti rozhodnutí odvolala. Fernholzová v rozhovoru pro WFLD uvedla, že rozhodnutí soudce bylo přehnané.

„Otec (podle Chicago Sun-Times naočkovaný) ani u soudu nežádal o projednání tohoto bodu, takže to rozhodnutí na sebe vzal soudce sám,“ řekla právnička matky.

Očkování výměnou za nižší trest

Firlitová přiznala, že byla otázkou soudce zmatená. On-line jednání se totiž mělo týkat revize výživného na dítě a nikdo neočekával, že se soudce bude ptát na očkování. „Zeptala jsem se ho, co to má společného s jednáním, odpověděl mi: Já jsem soudce a já rozhoduji o vašem případu,“ prozradila Firlitová.

Nenaočkovaná učitelka nakazila polovinu svých žáků

Koronavirus

Podle matky 11letého syna soudce překročil své pravomoci. Uvedla, že rozhodnutí sebrat matce syna je špatné. „Myslím, že v synově nejlepším zájmu je vidět svou matku,“ dodala Firlitová.

Synovi teď podle Chicago Sun-Times denně volá. „Pláče a chybím mu,“ tvrdí.

Soudci ve Spojených státech v poslední době udělují mírnější tresty obžalovaným, kteří jsou buď naočkovaní, anebo se rozhodnou podstoupit vakcinaci v rámci podmínky či sníženého trestu.

V Louisianě například soud navrhl některým obžalovaným vakcinaci namísto plnění veřejně prospěšných prací. Podobné případy se vyskytly také v Ohiu, Georgii či New Yorku. Shapirův verdikt je ale první svého druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám