Hlavní obsah

Americká nemocnice vyhodí zaměstnance, kteří odmítnou očkování

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Nemocnice v texaském Houstonu chce od června ze svých řad vyhodit každého, který odmítne očkování. Přes sto zaměstnanců podalo žalobu, ve kterém se odkazuje na Norimberský kodex, který zakazuje vědecké experimentování na lidech bez jejich souhlasu. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Houstonská metodistická nemocnice

Článek

Houstonská nemocnice se stane první ve Spojených státech, která propustí pracovníky kvůli odmítnutí očkování proti covid-19 od 7. června, pokud do té doby nezasáhne státní soudce.

Asi 117 zaměstnanců v pátek žalovalo Houstonskou metodistickou nemocnici. Podle nich nemá zaměstnavatel právo podmiňovat pracovní smlouvu očkováním, protože to porušuje etické úmluvy z doby po druhé světové válce, jejichž cílem bylo zabránit lékařským experimentům na lidech.

Takzvaný Norimberský kodex byl vytvořen v reakci na nacistická zvěrstva páchaná na obětech koncentračních táborů.

Z celkového počtu 26 tisíc zaměstnanců už se novému pravidlu podvolilo 99 procent z nich a nechali se proti covidu-19 naočkovat. Ostatní mají čas do 7. června, aby tak učnili také, nebo čelili následkům.

V USA schválili po EU použití léku Sotrovimab k léčbě covidu-19

Amerika

Z povinnosti jsou vyjmuti ti zaměstnanci, kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy, těhotné ženy, nebo kterým jejich silné náboženské přesvědčení brání v tom nechat se naočkovat.

„Metodistická nemonice nutí své zaměstnance, aby se pro pokračování v zaměstnání stali 'lidskými morčaty',” stěžuje si právník Jared Woodfill, který žalující stranu zastupuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám