Hlavní obsah

SIGMA GROUP spolehlivý partner ROSATOMU

Novinky, Sigma Group a.s.

SIGMA GROUP a.s. v současnosti zastává pozici nejvýznamnějšího výrobce čerpací techniky v ČR. Společnost se dlouhodobě zaměřuje na vývoj a výrobu čerpadel pro klasickou i jadernou energetiku a teplárenství. Její výrobky spolehlivě pracují v extrémních podmínkách vysokých provozních tlaků a teplot. Špičková úroveň čerpadel SIGMA umožňuje firmě s čím dál větším úspěchem expandovat na ruský trh.

Ing. Milan Šimonovský, předseda představenstva Sigma Group a.s.

Článek

Díky těmto kvalitám a dlouhodobým kontaktům se společnosti SIGMA GROUP a.s. podařilo proniknout k ruským zákazníkům a navázat spolupráci s ruskými jadernými strukturami. Na jaderném programu vedeném ruským ministerstvem jaderné energetiky začala SIGMA spolupracovat už v 70. letech. Postupně se firma zapojila do výstavby jaderných bloků typu VVER 440 a VVER 1000 na území dnešní ČR, Slovenska, Německa, Ukrajiny a Ruska. V letech 2000-2002 byl dokončen a spuštěn 1. a 2. blok jaderné elektrárny Temelín a spolupráce moravských strojařů s ruskými jadernými inženýry pokračovala i nadále.

Dnes SIGMA dodává výrobky pro nově budované a rekonstruované bloky v Ruské federaci. S firmou ATOMENERGOMAŠ, členem koncernu ROSATOM, byla uzavřena dlouhodobá smlouva o spolupráci při dodávkách výrobků SIGMA do ruských jaderných elektráren. Jen za poslední 4 roky byla v rámci této smlouvy dodána čerpadla pro atomové elektrárny Kalininská, Novovoroněžská, Bělojarská, Leningradská a Baltská.

Spolupráce SIGMY a ROSATOMU se ještě zintenzivnila v rámci kooperace při dodávkách do primárních okruhů 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce na Slovensku. Jako nejdůležitější úkol blízké budoucnosti vnímá firma prosazení svých čerpadel do projektu výstavby nejmodernějších bloků typu MIR.1200 pro Baltskou jadernou elektrárnu. A ve hře je samozřejmě také účast na připravované dostavbě Temelína, kde by se právě tato nejnovější koncepce bloků mohla uplatnit.

Skutečnost, že SIGMA je pro ruskou stranu respektovaným partnerem potvrzuje i to, že díky kvalitním dodávkám pro ROSATOM získala v letech 2011 a 2012 významné ocenění „Spolehlivý dodavatel pro jaderný sektor Ruské federace“, tradičně udělované na moskevské výstavě ATOMEX.

A právě během letošního ATOMEXU se SIGMA GROUP a.s. stala jedním ze signatářů memoranda o spolupráci uzavřeného mezi 13 českými firmami a ruskou společností AKME-engineering, která ve světové premiéře představila revoluční koncept malých a vysoce spolehlivých jaderných elektráren 4. generace s výkonem do 100 MW.  

Akciová společnost SIGMA GROUP a.s. je moderní, dynamicky se rozvíjející strojírenskou firmou, která se zaměřuje na výzkum, vývoj a výrobu středních, těžkých a unikátních čerpadel a čerpacích soustrojí pro průmyslové využití. Výroba čerpadel pro klasickou a jadernou energetiku tvoří jádro produkce a v tomto segmentu se firma řadí mezi světovou špičku v oboru. Úspěšně tak navazuje na dlouholetou tradici výroby čerpadel v regionu střední Moravy – historie společnosti se odvíjí už od roku 1868. Společnost si tak letos připomene 145. výročí od svého založení.

Základní i aplikovaný výzkum a vývoj v oblasti čerpací techniky a implementace nových vývojových trendů do výroby zajišťuje dceřiná společnost SIGMA Výzkumný a vývojový ústav, s.r.o., která provozuje experimentální a zkušební laboratoř pro modelové zkoušky čerpací techniky. Výsledkem úzkého propojení vývojových a výrobních pracovišť je nabídka široké škály výkonných a vysoce účinných napájecích, chladících, kondenzátních a dalších čerpadel pro použití prakticky ve všech provozních okruzích elektráren a tepláren.

Vlastní výzkumná pracoviště, moderně vybavené výrobní provozy a široké servisní zázemí ve spojení s dlouholetými zkušenostmi umožňují společnosti nabídnout zákazníkům komplexní dodávky investičních celků v oboru čerpací techniky formou staveb „na klíč“.

Více aktuálních informací o společnosti SIGMA GROUP a.s. najdete na webových stránkách www.sigma.cz

Výběr článků

Načítám