Hlavní obsah

Rakovina prostaty nás nezlomila, říká pan Daniel

Novinky, Proton Therapy Center Czech

Rakovina prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů. Ročně více než 7 000 českých mužů začne hledat řešení, jak s touto nemocí bojovat. Až 90 % mužů s rakovinou prostaty lze vyléčit, pokud je onemocnění zjištěno včas. A protože možností způsobu léčby je několik, je kvalita života po léčbě pojmem, o který by se měl každý muž zajímat také.

Proton Therapy Center Czech

Článek

Příběhů mužů s rakovinou prostaty je mnoho. Lze je vyprávět nejenom jejich očima, ale také očima těch, kteří je na jejich cestě nemocí i uzdravením provází. Z jejich perspektivy totiž může celá situace vypadat úplně jinak.

„Tatínkova diagnóza byla jako facka z čistého nebe – nikdy netrpěl žádnými příznaky, pozitivní výsledek biopsie jsme vůbec nečekali,“ vzpomíná pan Daniel. Těžko soudit, zda bylo toto nepříjemné zjištění těžší pro něj nebo přímo pro jeho otce. Zmobilizoval proto své síly a začal shánět potřebné informace o možnostech léčby. „Z počátku nám lékaři všude nabízeli pouze chirurgický zákrok. Přestože bych si netroufl polemizovat s lékaři, tátovy hodnoty PSA nebyly zase tak špatné a z různých zdrojů jsem se dočetl, že v podobných případech je operace až posledním řešením. Šlo mi především o to, aby kvalita tátova života, kterému v té době bylo 52 let, zůstala maximálně a plnohodnotně zachována,“ vysvětluje Daniel.

Foto: Proton Therapy Center Czech

Recepce Protonového centra

Protonové centrum mu nebylo neznámé, několik jeho přátel zde již léčbu absolvovalo. Bylo mu také sympatické, že se lékaři v PTC snaží léčit moderní metodou. „Týden jsem se ptal kolegů a kamarádů, sbíral informace a jednoho dne jsem prostě vzal tátovu lékařskou zprávu a poslal ji na e-mail klientského servisu, který jsem našel na webových stránkách Protonového centra.“

Protonová terapie zajišťuje pacientům vysokou šanci na vyléčení a kvalitní život při léčbě i po ní. „Nespornou výhodou protonové léčby je to, že je ambulantní a trvá pouze pět dní u časného stadia a 21 dní u pokročilého stadia karcinomu prostaty. Protonová léčba je hrazena zdravotními pojišťovnami, a proto je dnes již dostupná opravdu všem pacientům. Zaměřili jsme se na to, aby muži po rakovině prostaty byli sexuálně aktivní, aby netrpěli impotencí a aby denní inkontinence neomezovala jejich aktivity. Léčba je krátká, účinná a bezbolestná“, říká doc. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D., primář Protonového centra.

Foto: Proton Therapy Center Czech

doc. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D., primář Protonového centra

Když do Protonového centra dorazili pan Daniel s tatínkem poprvé na konzultaci, byli oba jako v jiném světě. „Už při první návštěvě jsme viděli, že přístup personálu se nedá porovnávat s předchozími zkušenostmi. Klíčovou roli však sehrál pan primář Kubeš – jeho seriózní vystupování a jeho znalosti nás utvrdily v tom, že protonová léčba bude pro tátu tou nejlepší variantou léčby. Dnes je to již téměř dva roky po skončení léčby a táta se cítí zdravotně naprosto fit jako před zjištěním diagnózy,“ končí své vyprávění pan Daniel.

Výběr článků

Načítám