Hlavní obsah

Prostata pod parou

Novinky, Prostata Pod Parou

Jen 9 vteřin trvá aplikace vodní páry na zvětšenou prostatu. Jedno ošetření vyžaduje obvykle šest takových chvilek, a zduřelá prostatická tkáň se následně přirozeně vstřebá. Takový je ve zkratce princip nového způsobu léčby zvětšené prostaty (benigní hyperplazie prostaty, BPH).

Foto: Surgicare s.r.o. 

Prostata pod parou

Článek

V České republice se tato metoda zabydluje třetím rokem, ve světě je používána déle. Její dlouhodobé účinky dokládá nově vydaná studie, která sledovala pacienty po dobu pěti let. Z výsledků vyplývá, že pouze 4.4 % pacientů potřebovalo další chirurgické řešení.

Foto: Surgicare s.r.o. 

Surgicare

Technika, o které je řeč, se jmenuje Rezūm. Jedná se o skutečně šetrnou techniku, kdy je zvětšená prostatická tkáň po dobu několika málo vteřin ošetřena vodní párou a celkový čas zákroku se měří na jednotky minut. V České republice jsou vytvořena regionální centra, která jsou proškolena dle standardů americké lékové agentury.

Foto: Surgicare s.r.o.

Surgicare

Benigní hyperplazie prostaty je onemocnění, které postihuje každého muže. Jen každého v jiném věku. Statistiky ukazují, že s potížemi způsobenými zvětšenou prostatou bojuje v padesáti letech každý druhý muž. U každého jsou ale příznaky jiné a pro každého jsou jinak obtěžující. Bohužel se ale nejedná o nemoc, která by časem sama odezněla. Naopak, příznaky se s věkem stupňují a záleží na každém muži, jak dlouho se chce nechat omezovat.

Proč se prostata zvětšuje, nevíme. Umíme ji ale šetrně léčit 

Každý pacient pak přichází k lékaři v jiné fázi onemocnění a každý má také jiné představy o výsledku. Dialog lékaře a pacienta je proto nesmírně důležitou součástí cesty k nalezení nejvhodnějšího řešení. V krajním případě zvětšená prostata utlačuje močovou trubici do té míry, že je pro pacienta močení zcela nemožné. Ale této fázi předchází mnoho let, často i desítek let, kdy je zvětšená prostata v každodenním životě pouze obtěžující komplikací běžných aktivit. Bez nadsázky lze říci, že zvětšená prostata ovládá denní režim i noční spánek, pracovní i volný čas.

Foto: Surgicare s.r.o.

Surgicare

Nejvhodnější léčebný postup lékař navrhuje individuálně, na základě vyšetření pacienta a zjištění jeho očekávání i možných obav z vedlejších účinků. Důležitá je hladina prostatického specifického antigenu (PSA), objem prostaty, přítomnost katetru, a samozřejmě celkový zdravotní stav. Důležité jsou samozřejmě také osobní preference a představy pacienta.

Bližší informace o léčbě vodní párou pomocí technologie Rezūm a regionálních centrech naleznete na www.ProstataPodParou.cz

Výběr článků

Načítám