Hlavní obsah

Proč má ČR nejvyšší inflaci v celé EU?

Novinky, RONDA INVEST

Česká republika má nejvyšší inflaci v celé Evropské unii - 3,3 %. Připlatíme si hlavně za potraviny, vybrané služby a energie. Češi začali v důsledku stávající situace více šetřit a hromadí peníze na účtech v bankách, kde však ztrácí svou hodnotu.

Foto: RONDA INVEST

Inflace v EU

Článek

Nejvyšší inflace v EU

Nárůst cen v České republice je podle Eurostatu nejvyšší z celé Evropské unie. Inflace v Česku dosáhla mimo jiné i kvůli pandemii koronaviru v dubnu 3,3 %. V praxi to znamená, že si za zboží i některé služby oproti jiným zemím připlatíme. Potraviny, zboží a služby podražily ale i v sousedních zemích – například v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku. Ceny naopak klesaly ve Slovinsku, Estonsku nebo Řecku.

Foto: RONDA INVEST z dat Eurostatu

Srovnání meziroční míry inflace v zemích EU v dubnu 2020 (v %)

Proč právě u nás se zdražuje nejvíce?

Hlavním důvodem zdražení v tuzemsku je oslabení kurzu koruny, které bylo způsobeno významným odlivem spekulativního a investičního kapitálu z České republiky v důsledku krize způsobené koronavirem. Zatímco ještě 17. února se naše měna obchodovala za 24,795 korun za euro, o měsíc později 24. března už to bylo 27,81 korun za euro. Koruna ztratila výrazně více než například polský zlotý nebo maďarský forint. Příčinou tak výrazného oslabení koruny je velký objem spekulativního kapitálu, který do České republiky přitekl vlivem dřívějších devizových intervencí ČNB. Objem tohoto kapitálu dle analýz ekonomů činil více než 1,5 bilionu korun a hlavním důvodem jeho přílivu byly spekulace na posilování kurzu koruny. Tento horký kapitál začal v důsledku panické situace okolo COVID-19 odtékat.

Foto: www.cnb.cz

Vývoj kurzu EUR/CZK od začátku letošního roku

V produkci potravin není ČR soběstačná

V situaci, kdy celou řadu položek spotřebního koše dovážíme do České republiky ze zahraničí, pak slabší kurz koruny způsobil, že jsou dovážené věci dražší. Nejvíce podražilo ovoce – téměř o 25 %, následuje vepřové maso (18,9 %), mouka (16,6 %), cukr (16,2 %), uzeniny (13,8 %) a zelenina (11 %). Zdražil také alkohol a tabákové výrobky, ale i ceny nájemného, vodného, stočného a elektřiny, které nejsou kurzem koruny ovlivněny.

Čekejme další zdražení

U potravin během léta očekávají ekonomové další zdražování. Důvodem má být suché léto, které se může podepsat na špatné úrodě. Další příčinou je nedostatek sezonních pracovníků, na který upozorňují zahraniční farmáři. Omezení možností cestování a obavy z dalšího šíření koronaviru brání stovkám tisíc migrujících pracovníků v tom, aby opustili své domovy. Podobně jsou na tom i farmáři v Čechách, kteří budou muset zaplatit více tuzemským brigádníkům, což se promítne do konečné ceny.

Češi výrazně více šetří

V případě krizových situací a rostoucích cen domácnosti přirozeně více šetří a vytváří si finanční rezervy. Na běžných nebo spořicích účtech v bankách naše úspory ale ztrácí na hodnotě. Po opakovaném snížení základní úrokové sazby ČNB až na stávajících 0,25 % nedosahuje zhodnocení v bankách ve většině případů ani 1 %.

Lze investovat bezpečně a zároveň překonat inflaci?

Češi proto stále častěji hledají cesty, jak nenechat inflaci jejich pracně vydělané peníze znehodnotit. S pádem akcií, dluhopisů i komodit hledají pro umístění svých peněz jiné bezpečnější alternativy. Stále větší oblibu si získávají online platformy nabízející investice do zajištěných úvěrů, které v případě rozumného výběru mohou svým investorům přinášet atraktivní konstantní výnosy při zachování vysoké míry bezpečí.

Takové investice do úvěrů nabízí i společnost RONDA INVEST, která na jedné straně nabízí flexibilní financování malým a středním podnikatelům a na straně druhé umožnuje investorům do těchto úvěrů investovat. Přitom platí, že:

• investoři mohou dosáhnout stabilního výnosu až 6 % p.a.,

• každý úvěr je nejprve určitou dobu splácen a teprve následně – po ověření platební morálky dlužníka je nabízen investorům k investování,

• úvěry nabízené k investování jsou zajištěny likvidní nemovitostí v Praze, jejím  okolí nebo krajských městech. Tato nemovitost představuje pro investory reálnou ochranu jejich investic pro případ, že by dlužník svůj úvěr přestal splácet,

• investovat je možné již od 1.000 Kč,

• cílová doba splatnosti se pohybuje od několika měsíců až do 5 let,

• s investicí nejsou spojeny vstupní ani pravidelné poplatky, jako je to obvyklé u jiných forem investování,

• investoři dostávají výnosy každý měsíc na účet a mají je tak pod kontrolou,

• všichni investoři RONDY INVEST dostali až dosud své výnosy včas,

• investování do úvěrů je velmi jednoduché a jednoduše dostupné. Vše zařídíte     ONLINE z pohodlí Vašeho domova.

Výběr článků

Načítám