Hlavní obsah

Proč jsou nanotechnologie tak důležité pro naši budoucnost?

Komerční článekAG CHEMI GROUP s.r.o.

Představte si tloušťku lidského vlasu. A teď ji zkuste rozdělit na 80 tisíc částí. Právě s takto miniaturními velikostmi pracuje obor nanotechnologie – jedno z nejslibnějších odvětví současnosti. K čemu všemu se nanotechnologie používají, proč jsou užitečné a proč se jimi zabývají i české firmy?

Foto: stock.adobe.com

K čemu všemu se nanotechnologie používají?

Článek

Klasické výrobní metody už při současných postupech naráží na své ekonomické a technologické limity. Dochází postupně surové zdroje, daleko více důrazu se klade také na životní prostředí, které je ohrožené, a zmenšování zařízení vyžaduje příliš velké investice. Například váš mobilní telefon je v dnešní době mnohem výkonnější než obří počítače před 50 lety. Ale i drobné vylepšení výkonu nebo výdrže už s sebou nese takové náklady, že se prakticky nevyplatí. Kudy vede cesta k modernizaci a efektivnější výrobě?

Foto: AG CHEMI GROUP s.r.o.

Na mikroskopické úrovni dokážou tyto částice měnit a vylepšovat vlastnosti různých materiálů.

Proč jsou budoucností právě nanotechnologie?

V tomto ohledu se jeví jako dalším logickým krokem investice do vývoje nanotechnologií, které se stávají čím dál tím dostupnějším a lepším řešením, které je zároveň ekologické. Odpadá tím totiž využívání zdraví nebezpečných materiálů a všudypřítomných plastů. Řada firem na světě už to také pochopila a pilně se jejich výzkumu a vývoji věnují – patří mezi ně například i česká společnost AG Chemi Group. Téměř 10% růst za rok a trh o velikosti 6 bilionů dolarů jsou jasným důkazem. V čem tedy výhody nanotechnologií spočívají?

Na mikroskopické úrovni dokážou tyto částice měnit a vylepšovat vlastnosti různých materiálů. Jejich využití je obrovské – od průmyslových materiálů při výrobě aut, lodí nebo letadel, kde zvyšují odolnost nebo naopak snižují hmotnost při zachování žádoucích vlastností, přes chemické katalyzátory reakcí, antibakteriální, antivirové a další ochranné pomůcky nebo elektronická zařízení, kde zlepšují vodivost, kapacitu a další vlastnosti, až po pomůcky, které běžně využíváte ve své domácnosti. Například různé odmašťovače a čističe. Možná jste nevěděli, že i v opalovacím krému už se roky používají nanočástice, které vás chrání před UV paprsky ze sluníčka.

Nanotechnologie jsou zkrátka velkým příslibem do budoucna. Umožní vývoj nových, revolučních materiálů a pomohou zlepšit nejen náš život, ale i životní prostředí, v kterém žijeme a které je čím dál více devastované.

Foto: AG CHEMI GROUP s.r.o.

Nanotechnologie jsou zkrátka velkým příslibem do budoucna

Unikátní nanocentrum v Česku

Společností, která se u nás zabývá nejen výzkumem, ale i praktickou aplikací nanotechnologií je firma AG Chemi Group, která chce za pomoci investorů postavit výrobní linky nanostrukturování plastů s kapacitou až tisíc tun ročně. Na celosvětovém trhu v oblasti dodávek a zpracování chemických surovin působí již 26 let. Roky zkušeností je tak dovedly k jedinému logickému kroku – soustředit se právě na vývoj těchto revolučních materiálů.

Posledních 5 let se její tým odborníků ve spolupráci s evropskými výzkumnými ústavy soustředí právě na vývoj a výrobu řešení na bázi nanomateriálů, které dodává průmyslovým zákazníkům. Jejich práce už nese své ovoce – momentálně patentují technologie na přidávání příměsí uhlíku a získali 17milionový grant od Evropské unie na výstavbu nanotechnologického centra, které bude spuštěno do provozu ještě tento rok.

Foto: stock.adobe.com + AG CHEMI GROUP

Pokud vám není lhostejná budoucnost naší planety a zajímají vás nejmodernější technologie, vyplatí se tuto šanci neprováhat

Příležitost pro chytrou investici

Zmíněná výstavba tří výrobních linek představuje investici ve výši 100 milionů korun. A její část se firma rozhodla částečně financovat i pomocí veřejně dostupných dluhopisů s ročním úrokem 6,8 %. Nabízí tak i široké veřejnosti možnost investovat do rozvoje a budoucnosti. Velkou výhodou je fakt, že úroky vám budou vypláceny každý měsíc. V kalkulačce na stránkách firmy si můžete snadno spočítat, kolik vám vaše investice vydělá a zjistíte i výši měsíční splátky, kterou obdržíte.

Pokud vám není lhostejná budoucnost naší planety a zajímají vás nejmodernější technologie, vyplatí se tuto šanci neprováhat. Více informací se dočtete přímo na stránkách společnosti AG Chemi Group.

Výběr článků

Načítám