Hlavní obsah

Překladatelství se daří i během koronakrize, stačí se umět přizpůsobit, tvrdí ředitelka Skřivánka

Pandemie se dotkla nás všech a nevyhnula se ani překladatelské sféře. Některým firmám zlomila vaz, jiné naopak vynikly díky flexibilitě, investicím do technologií či připravenosti na horší časy. Důkazem, že nad krizí se dá vyhrát, je jazyková agentura Skřivánek.

Foto: Skřivánek

Bronislava Chudobová, ředitelka jazykové agentury Skřivánek

Článek

Její ředitelka Bronislava Chudobová prozradila, jaké je tajemství úspěchu.

Nelze se nezeptat hned na úvod, jak se překladatelského byznysu dotkl koronavirus?

Jazykové a překladatelské agentury zažívaly doposud velký boom. V důsledku koronakrize se však mnohé změnilo a velká část z nich na nečekané události nebyla připravená. Poptávka nárazově polevila, respektive proměnilo se složení cílových skupin – oslabil počet překladů např. z oblasti průmyslu a strojírenství, naopak ale rostla poptávka v oboru zdravotnictví a e-commerce. Základem proto bylo rychle reagovat a umět využít technologie, které zlepšují efektivitu práce, jako jsou CAT (Computer Assisted Translation), cloudové zpracování s možností přímého ovlivnění procesů klientem nebo strojový překlad.

Jaké kroky jste podnikali konkrétně vy?

Celkově pandemie jen urychlila procesy, které jsme měli nastavené už dříve. Pro nás to znamenalo posílit investice do zmíněných technologií a soustředit se na zvolenou strategii komplexních jazykových služeb. Důraz jsme kladli například na SEO překlady, lokalizaci či nabídku doplňkové firemní výuky.

Jak se poprali s novou situací vaši zaměstnanci?

Naši zaměstnanci jsou na práci na dálku zvyklí, důležité ale bylo zajistit jim odpovídající techniku a bezpečné zázemí pro pracovníky v kancelářích, kteří potřebovali ochranné pomůcky a pravidelné testování. Technologie v tomto směru sehrály podstatnou roli, přechod do online režimu nám výrazně ulehčily. Řada platforem nabízí velmi efektivní nástroje i pro výuku či tlumočení. Určitě proto počítáme s jejich využitím i do budoucna.

Zaznamenali jste nějaké výrazné výkyvy v hospodaření firmy?

Zpětně se dá hodnotit, že jazyková agentura Skřivánek pandemii úspěšně zvládla. Nebylo to lehké, ale byli jsme na krizi dobře připraveni a nakonec jsme nemuseli uvažovat ani o státní podpoře. Celkově se nám podařilo udržet pod hranicí půl miliardového obratu, na který jsme byli doposud zvyklí – přesněji na částce 470 milionů.

A co zmíněné zahraniční trhy? Kde se vám nejvíce dařilo?

Právě posílení pozice v zahraničí se ukázalo jako klíčový krok naší předešlé přípravy. Nejen, že se nám podařilo udržet si stávající zákazníky, ale našli jsme si cestu i k novým partnerům. Jako úspěch můžeme hodnotit silnější pozici na americkém trhu, který je velmi specifický. Dlouhodobě se nám daří také v Polsku a Lotyšsku.

Výběr článků

Načítám