Hlavní obsah

Nebojte se tvořit. Inspirace jako vyšitá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že vyšívání je záležitostí jen našich tet a babiček? V dnešní době nemusíte nutně trávit hodiny nad titěrnou prací, nehledě na rozpíchané prsty. Jediné, co stačí, je nápad a zbytek už přenecháte profesionálům.

Článek

Strojové výšivky a nášivky už dávno nejsou jen pro firemní a reklamní trika. Hodí se každému, kdo chce originální kousek do bytu, netradiční dárek pro své nejbližší nebo upomínkový předmět. Potřebujete zajímavou kabelku, šaty, deku, obraz, potahy na polštáře ale i do auta, co nikdo nemá? To vše je možné.

 Inspirace bez hranic

Co se techniky strojového vyšívání týče, vaše návrhy nenaráží prakticky na žádnou bariéru. Realizovat se dá téměř jakýkoli návrh. Zeptali jsme se majitele šicí dílny Profisteh na to s jakými motivy se setkává nejčastěji: „Nejžádanějším prvkem je vyšití jmen pro novomanžele nebo při příležitosti svátků, ale dá se tím vtipně oznámit i příchod potomka, kdy vyšíváme nápis babička a dědeček.“ Zajímali nás speciální požadavky, které již jejich firma řešila. „Chovatelská stanice si u nás objednala vyšití jmen na oblečky pro psy, vyšívali jsme absolventské kravaty místo šerp, nebo mě napadá kabelka s motivem obrázku od dětí z mateřské školy pro paní učitelku. Ale určitě to není vše.“

 

 Výšivky vs. nášivky

Vyšít se dá tedy téměř cokoli a také na jakýkoli materiál. Pokud to materiál nedovoluje, je možné vyhotovit nášivky.  Ty se dělají většinou na kožené bundy, ale i pro začínající návrháře, kteří si chtějí nášivkami budovat jejich novou hand made značku. Zdaleka se ale nemusí jednat pouze o oblečení. V praxi se setkáte s plyšovými medvídky, lůžkovinami, textilovými potahy, které nesou značku výrobce v podobě originální výšivky.

Majitel firmy šicí dílny potvrzuje, že „ …slovo omezení u nás ve firmě nepoužíváme, vždy se dá najít cesta.“ A to musíme dát majiteli firmy za pravdu, protože dává práci lidem, kteří k ní díky svému handicapu nemají tak snadnou cestu. V rámci českého projektu podporovaného z fondů EU Profisteh vytváří výhradně plnohodnotná pracovní místa pro osoby se zdravotním postižením.

 

Jak si ceníte vlastního nápadu?

Zajímala nás i cena, která je pro mnohé rozhodující. V praxi to nejčastěji chodí tak, že zákazníci dostanou od šicí dílny na základě libovolného návrhu kalkulaci. Takže přesně víte, kolik Vás výroba bude stát. Seriózní šicí dílny často sami i s návrhem pomohou.

„Mnoho lidí si myslí, že není možná realizace jejich návrhu, ale od toho tu jsme my, abychom nabídli řešení a věřte mi, že jsou zákazníci mnohdy překvapení, jak je to jednoduché“. V praxi většinou stačí zaslat „… námět ve formě obrázku nebo popisu výsledného díla a do týdne se pak již můžete svým dílem chlubit širokému okolí“ dodává se smíchem majitel.

 

Výběr článků

Načítám