Hlavní obsah

Máte pojištěnou svoji chatu nebo chalupu?

Komerční článek

Pojištění rekreačního objektu od pojišťovny UNIQA.

UNIQA

Článek

Češi patří mezi největší vyznavače tzv. druhého neboli rekreačního bydlení. Odhaduje se, že v ČR je celkem na 400.000 rekreačních chat, chalup a domků v zahrádkářských koloniích. Toto číslo nás podle statistik řadí na přední místo na světě, více takových objektů je v přepočtu na obyvatele jen ve Skandinávii.  Jak jsme na tom ale s jejich pojištěním? Podle některých zdrojů není vůbec pojištěna skoro polovina objektů. A ty pojištěné jsou chráněny vesměs hlavně proti řádění živlů. To je určitě správné, ale: už více než třetina z celkového počtu chat a chalup měla nezvaného návštěvníka…

U chat a chalup platí v pojištění v podstatě to samé, jako u hlavního domova klientů. Pojišťují se na stejných principech. Je třeba si uvědomit, co všechno je uvnitř, a jak je řešen objekt samotný. U rekreačních objektů se navíc posuzuje i lokalita – zda je na samotě nebo ve vesnické zástavbě, a jak je tato oblast ohrožena kriminalitou podle policejních statistik. Jde o to, že objekt je obydlený jen dočasně, což zvyšuje rizika související s omezeným dohledem. Nejde ovšem jen o zmíněná vloupání a krádeže. I v případě vodovodních nebo i některých živelních škod jsou často následky mnohem horší, protože majitel objektu je odhalí třeba až po několika dnech nebo týdnech, kdy zkáza vykoná své.

Největší riziko: požár, živelní škody, vloupání

Právě vodovodní škody, živelní škody nebo vloupání způsobují u rekreačních objektů nejvíce pojistných událostí. Zvláštní kapitolou jsou požáry, protože pobyt v přírodě je často spojen s topením v kamnech nebo v krbu, případně s táboráky. Je třeba myslet na to, že předpisy v oblasti péče o komíny se týkají nejen domovů, ale i chat a chalup. A při opékání buřtů a grilování venku dbát na zpřísněné požadavky na zabezpečení otevřeného ohně poblíž přírodních porostů.

Krytí proti živelním škodám by mělo být do pojištění zahrnuto vždy. Patří k nim zejména povodeň a záplava, vichřice, krupobití, úder blesku, tíha sněhu nebo námrazy. Většinou jsou schopné napáchat totální škody. Dalšími riziky, která je vhodné pojištěním pokrýt, jsou určitě vodovodní škody a krádež vloupáním. S vodovodními škodami se pojišťovny setkávají nejčastěji na přelomu sezón při velkých výkyvech teplot. Majitelé objektu často nestačí vodovodní systém včas vypustit a potrubí popraská. Krádeži vloupáním lze kromě dobrého pojištění předcházet i lepším zabezpečením, a také zcela jednoduchými triky, které případného příležitostného nenechavce odradí – pohybová čidla s osvětlením, viditelně namontované alarmy, nálepka s upozorněním, že objekt je střežen z pultu centrální ochrany, a podobně. Vydatnou pomoc může obstarat i spolehlivý všímavý soused, s nímž se na pravidelné obhlídce Vašeho majetku dohodnete. Zabezpečením lepšími zámky, pevnějšími dveřmi, zabezpečovacím systémem, okenicemi a mřížemi nebo roletami lze dosáhnout podstatného snížení pojistného, a to v řádu desítek procent.

S preventivní ochranou proti živelním škodám dnes umí pomoci i pojišťovna. UNIQA vám k pojištění přidá bezplatnou službu MeteoUNIQA, která klienty varuje před blížící se nepřízní počasí s předstihem a s přesností pro dané PSČ. Nastavíte-li si v této službě PSČ vašeho rekreačního objektu, budete mít vždy předem informaci o blížícím se extrémním výkyvu počasí na adrese vaší chaty a chalupy, jako jsou bouřky, přívalové deště, vichřice, kroupy, vetší příděl sněhu nebo náhlý pokles teplot s náledím. Dostanete ji prostřednictvím SMS nebo e-mailu a můžete stihnout preventivní opatření k ochraně zdraví i majetku.

Pojištění nemovitosti versus pojištění domácnosti

Je třeba rozlišovat pojištění domácnosti (tedy i rekreační) a pojištění nemovitosti. Neplatí totiž, že pojištění objektu (stavby jako takové) se vztahuje na movité věci uvnitř! A v tom se chybuje stále často. Klient se pak někdy diví, že například škodu ze záplavy vzniklou na objektu dostane uhrazenu, ale za poškozené vybavení domácnosti uvnitř už nikoli. Ukazuje se, že tento fenomén není klienty stále zcela podchycen: podle některých statistik je počet pojištěných nemovitostí občanů vyšší o 20-25 % než počet pojištěných domácností.

Jak stanovit a aktualizovat pojistnou částku

Jak ale stanovit správné pojistné částky? Při uzavírání smlouvy by si klient měl představit hypotetickou situaci, že by například při požáru přišel úplně o všechno. Kolik by musel vynaložit na pořízení srovnatelného rekreačního zázemí, včetně dosavadního vybavení? Částka, k níž v takovém katastrofickém scénáři dospěje, by měla být pojistnou částkou ve smlouvě.

Přitom je správné myslet nejen na vybavení a předměty v rekreačním objektu, ale také na doplňkové vybavení „okolo“ chaty a chalupy – zahradní nábytek, sekačky, bazény, dětská zařízení, grily, skleníky, ale i ozdobná jezírka nebo zídky, apod. Všechny tyto předměty lze už dneska zahrnout do pojištění a určitě se to vyplatí, protože částky investované do nich jsou nemalé.

Důležitá je i pravidelná aktualizace pojistné smlouvy. Doporučujeme její „audit“ přibližně jednou za 3 roky, zejména došlo-li mezitím k zásadním změnám. Klient si může pořídit nové věci, provede rekonstrukci, přístavbu, vylepšení… To vše by se mělo odrazit v jeho pojištění, aby měl opravdu přiměřené krytí.

Nabízíme Vám virtuální prohlídku rizik

Zájemcům je k dispozici na www.chrantesvujdomov.cz názorný přehled možných rizik a zabezpečení, který Vás lépe provede zákoutími pojištění domácností a nemovitostí, včetně těch rekreačních, a umožní Vám i základní orientaci v cenách krytí jednotlivých rizik. Prohlédněte a proklikejte si vzorovou grafiku domku, abyste na nic nezapomněli a všemu porozuměli, než půjdete do pojišťovny.

Výběr článků

Načítám