Hlavní obsah

Jak na sjezdovky bez vleků? Zkuste skialpy

Novinky, Sazka

Sníh už by byl, ale vleky na horách kvůli pandemii Covid-19 stojí. Milovníci alpského lyžování nedočkavě vzhlížejí k oblíbeným svahům. Více než kdy jindy tak zřejmě zvolí stále populárnější skialpinismus. Zvládnou ho i děti.

Foto: ARCHIV JAN NOVOTNÝ A KAREL KŘÍŽ

Jak na sjezdovky bez vleků? Zkuste skialpy

Článek

„Je nádherný svou blízkostí k původní formě lyžování, kdy bylo nutné se pro každý sjezd vlastními silami vyškrábat nahoru. Pro toho, kdo má rád zimní hory, je asi tou nejkrásnější aktivitou. Nakonec se k ní propracuje velká část „sjezdovkových“ lyžařů,“ říká Karel Kříž, horský a lyžařský vůdce se základnou v rakouském Oetztalu.

Vždyť co může být pro lyžaře krásnější než si vyšlápnout svou stopu na vrchol, rozhlédnout se a potom za sebou vykreslit krásnou linku v prašanu? Skialpinismus mohou dělat i děti. Ideální je, aby děti začaly, když už jsou z nich poměrně zdatní lyžaři, váží alespoň 30 kg, bez problémů sjíždí černé sjezdovky a rády se vydávají i na neupravené svahy. První skialpové pokusy nepřehánějte, hodinová túra ja tak akorát.

Foto: ARCHIV JAN NOVOTNÝ A KAREL KŘÍŽ

Vhodné terény jsou víceméně shodné s těmi na běžecké lyžovaní. Využít můžete i lyžařské areály. Skialpinista stoupá po sjezdovce nebo vedle ní, a zrovna tak může po sjezdovce nebo vedle ní sjíždět. Pro úplné začátky v blízkosti lyžařských areálů postačí oslovit lyžařskou školu. Většina z nich je schopna poskytnout instruktora. V Česku také existuje mnoho specializovaných půjčoven skialpového vybavení. Největší pozornost je třeba věnovat výběru dobrých bot.

Začátečníci občas podceňují objektivní nebezpečí hor a přeceňují vlastní schopnosti. Nejčastěji se skialpinisté na svých túrách trápí při sjezdu dolů, a to kvůli malým zkušenostem s jízdou ve volném terénu. Také je potřeba myslet na nebezpečí zimních hor, a to především na laviny. V místech, kde jsou lavinové svahy, toho musí skialpinista umět mnohem víc, a také musí mít vždy kompletní lavinové vybavení – vyhledávač, sondu, lopatu a ideálně také ABS batoh.

Tento sport lze jako způsob zdravého pohybu na čerstvém vzduchu jedině doporučit. Nepotřebujete k tomu zrovna nejvyšší hory, stačí si za dvě hodiny na nejbližším sněhu nádherně „vyvětrat“ hlavu od běžných starostí. Další tipy na sportování i v těchto těžkých dobách najdete na portálu Sport v okolí, který pro vás připravila Sazka a Český olympijský výbor.

Výběr článků

Načítám