Hlavní obsah

Pozor na nedokrevnost nohou. Může hrozit i amputace

Novinky, Alliance Healthcare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav tepen docela věrně odráží náš věk a životní styl. Stárnutí nezastavíme, ale špatnou životosprávou a zanedbáním léčby se můžeme dopracovat i ke ztrátě dolních končetin – amputaci.

Nedokrevnost nohou

Článek

Tepny by měly být dobře průchodné, aby zajistily dostatečný průtok krve. Když jejich stěna ztrácí pružnost a pevnost, průsvit se zužuje a průtok snižuje. Logickým důsledkem je nedokrevnost zásobovaných tkání. Postihne-li tato nedokrevnost tkáně nohou, vzniká ischemická choroba dolních končetin (ICHDK). Její výskyt je alarmující – ve věku nad 75 let jí trpí až 20 % osob.

Nedostatečný průtok tepnami se nejvíce projeví při fyzické námaze. Nohy svíravě bolí a nemocný si musí odpočinout, kůže na nohou bývá bledá, tenká a suchá. Bez řádné léčby trpí okrajové části končetin nedostatečnou výživou a někdy odumírají.

Nepodceňujte prevenci

Chcete si ověřit, v jakém stavu vaše cévy jsou? Nechte si v lékárnách změřit cévní věk. Měření je podobné měření krevního tlaku – je jednoduché, bezbolestné, trvá přibližně 10 minut a výsledky se dozvíte ihned.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde. Na měření je nutné se objednat. Služba je zpoplatněna. Více informací v lékárně.

Výběr článků

Načítám