Hlavní obsah

Porovnej24.cz: Mladí lidé mohou na povinném ručení ušetřit tisíce. Stačí pojištění na příbuznou osobu

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se to zdá přitažené za vlasy, pojistné ručení jde podle zákona sjednat i na osobu, která není přímo vlastníkem vozidla. Využívají toho zejména mladí řidiči, kteří si pořizují drahá a silná auta. Ostatně takové povinné ručení na Porsche, nebo Ferrari může mladého řidiče vyjít i na necelých 20 tisíc korun. Havarijní pak i na 150 tisíc ročně.

Porovnej24.cz: Mladí lidé mohou na povinném ručení ušetřit tisíce. Stačí pojištění na příbuznou osobu

Článek

Pojištění sportovních vozů nebo luxusních automobilů může vyjít velice draze. To platí vždy, když vozidlo má vysoký objem, výkon motoru a vlastník vozidla, řidič, je mladý třeba okolo dvaceti let.

„Cena je v tomto případě vždy vyšší z důvodu, že skupina ve věku od 18 do 25 let patří v tabulkách pojišťoven mezi rizikové řidiče, kteří častěji bourají. Rozdíl v ceně povinného ručení sportovního vozu pro řidiče ve věku 20 let a 40 let může být až stoprocentní,“ říká manažer srovnávače Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

I zde se však nabízí určité řešení, jak ušetřit, i když je poněkud krkolomné. Je jím domluva s příbuznou osobou – rodičem, prarodičem, která již má vyježděné bonusy a v pojistné smlouvě ji uvést jako pojistníka. Česká legislativa povoluje, aby byl pojistníkem automobilu jiný subjekt než provozovatel či majitel vozidla. Tím pádem mladý řidič zůstává jako vlastník. V pojistné smlouvě jste uvedeni dle velkého technického průkazu, akorát je odlišný pojistník.

„Pojistníkem může být jakákoliv osoba splňující zákonem dané podmínky. Nevýhoda tohoto může být to, že v případě zavinění nehody se odečítají veškeré bonusy a cena povinného ručení se zvedá jak vám tak i osobě napsané jako pojistník. Další nevýhodou může být to, že se vám nenačítají žádné bonusy a tím pádem do budoucích let budete mít stále vysoké ceny za povinné ručení vozu,“ vysvětluje Laisek.

Na druhou stranu výše uvedené může být řešením pro ty mladé řidiče, jimž pojišťovny automaticky nabízejí drahé povinné ručení nebo i havarijní pojištění. V běžných aut nejde o závratné ceny, avšak u drahých a silných aut se často jedná o závratné sumy. Povinní ručení například pro Porsche 911 z roku 2014 pro řidiče ve věku 40 let vychází totiž zhruba na jedenáct tisíc, u mladého řidiče to může být ale i klidně dvojnásobek, nebo trojnásobek. To samé platí pro havarijní pojištění, které u zmíněného Porsche přijde na 90 tisíc korun ročně pro vyježděného řidiče. Například u Ferrari jsou ceny ještě vyšší, tam havarijní pojištění přijde vyježděného řidiče klidně i na 150 tisíc korun ročně.

Potřebujete-li s pojištěním automobilu poradit, můžete zavolat na poradenskou linku Porovnej24.cz 810 800 080 nebo napsat email na: info@porovnej24.cz

Výběr článků

Načítám