Hlavní obsah

Jen kvalitní med je zdraví prospěšný

Novinky, Medokomerc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S prvními sychravými dny nadešlo období, kdy se med mění z potraviny, jíž si po většinu roku jen tak vychutnáváme na krajíci čerstvého chleba s máslem, ve sladkého pomocníka v boji s chřipkou či nachlazením.

Med – sladký pomocník v boji s chřipkou a nachlazením. Zdroj: Shutterstock

Článek

Většina z nás si med vybírá podle místa jeho produkce a podle chuti. A tak nějak automaticky předpokládá, že produkt, který má být našemu zdraví prospěšný, neobsahuje látky, které by našemu tělu škodily. Jenže… Barvu, původ i konzistenci medu odhalíme už při jeho koupi (správný med se při pokojové teplotě při převrácení zavřené sklenice dnem vzhůru pěkně táhne). Zda nám chutná, zjistíme s prvním soustem, a pokud v našich chuťových pohárcích vyvolá libé pocity, sáhneme po něm v obchodě i příště. Ale jak se dozvíme, že v medu nejsou nežádoucí příměsi, které tam nepatří?

Antibiotikům vstup zakázán

Je logické, že kvalitně zpracovaný med nesmí obsahovat látky sloužící k ošetřování polních plodin, umělé konzervační přísady a samozřejmě ani zbytky léčiv používaných kupříkladu k léčení včel. Že tomu tak ale opravdu je, se musíme spolehnout na ty, kteří se o kvalitu včelího produktu starají a zajišťují, aby se na pulty obchodů dostal v odpovídající podobě.

Je logické, že kvalitně zpracovaný med nesmí obsahovat látky sloužící k ošetřování polních plodin, umělé konzervační přísady a samozřejmě ani zbytky léčiv používaných kupříkladu k léčení včel. Že tomu tak ale opravdu je, se musíme spolehnout na ty, kteří se o kvalitu včelího produktu starají a zajišťují, aby se na pulty obchodů dostal v odpovídající podobě.  „Všechen med, který zpracováváme, kontrolujeme několikrát během celého výrobního procesu. Abychom ale spotřebitelům zaručili tu nejvyšší kvalitu u všech produktů distribuovaných pod naší značkou, od letošního roku provádíme analýzy na přítomnost antibiotik i u baleného medu,“ říká Milan Špaček, ředitel společnosti MEDOKOMERC, v níž dosud kontrolovali na přítomnost antibiotik jen nakoupený surový med. „Od ledna do října jsme prověřili více než 130 výrobních šarží medu, které jsme testovali na přítomnost antibiotik. A musím s potěšením říci, že veškeré vyrobené šarže byly vyhovující,“ dodává s uspokojením Milan Špaček.

Dodejme ještě, že v MEDOKOMERC kontrolují veškerou výrobu, tedy jak malé výrobní šarže, tak ty velké, dosahující až 28 tun.

FOTO: Milan Špaček, jednatel a obchodní ředitel Medokomerc

Výběr článků

Načítám