Hlavní obsah

Porovnej24: Investiční byty se vyplatí pořizovat v blízkosti škol

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořizování si investičních bytů na hypotéky žene ceny nemovitostí nahoru. U hypoték se ceny drží na nízkých hodnotách. Stále obtížnější je však najít vhodný investiční byt. Určitým vodítkem při volbě jeho lokality může být i blízkost vysoké školy. Ceny pronájmů studentských bytů se v některých městech meziročně zvýšily až o pětinu. Důvodem jsou právě omezené kapacity na univerzitních kolejích.

Porovnej24: Investiční byty se vyplatí pořizovat v blízkosti škol

Článek

Zájem o pronájem bytů ze strany studentů je vysoký. Jedná se zejména o velké byty s dispozicí 3+1 či 4+1, což je přirozeně dáno tím, že se do nich vejde větší počet studentů, kteří se o náklady na bydlení vzájemně dělí, a tím je i podstatně snižují. Tato skutečnost v určitém ohledu nabourává zažitou představu, že klasický investiční byt musí být co nejlevnější a tedy malý. Více než polovina současných zájemců o pronájem bydlení je ve věku do 26 let.

„Počet studentů, kteří mají zájem o bydlení v pronájmu, se rok od roku zvyšuje. Může za to zejména omezená kapacita vysokoškolských kolejí, kde s žádostí o ubytování uspěje přibližně každý pátý uchazeč. Nejhorší je přitom situace v Opavě, kde se na kolej dostane každý devátý uchazeč, nejlepší pak v Liberci, tam se na kolej dostane každý třetí,“ vysvětluje analytik hypotéčního a nemovitostního trhu Porovnej 24 Michal Koubek.

Studenti si ovšem podle něj musí za bydlení v pronájmu připlatit takřka každý rok, a to zejména v Praze, kde pronájem studentského bytu s dispozicí 3+1 meziročně vzrostl až o pětinu. Nově tak za tento byt zaplatí průměrně 17 900 korun. V případě, že bude v bytě bydlet šest lidí, cena pro jednoho se tak vyšplhá na zhruba 2 980 korun. Obdobnou částku vynaloží také za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji na některé z pražských kolejí. Výrazný nárůst cen zaznamenají také ostravští studenti, kteří za obdobný byt zaplatí průměrně devět tisíc korun, tedy 1 500 korun na osobu. Ubytování na koleji je vyjde přibližně na 2 330 korun.

V případě Brna je situace o něco lepší. Cena pronájmu bytu 3+1 dosahuje průměrné ceny 12 500 korun, tedy 2 080 korun pro jednoho. Ubytování na brněnské koleji stojí kolem 2 770 korun.

„Ze statistik jasně vyplývá, že ceny studentských pronájmů rostou. Banky se jim sice snaží nabízet levně hypotéky, ale toho využije minimum studentů v momentě, kdy potřebuje bydlet pouze tam, kde má školu. Šance se naopak nabízejí těm, kteří na hypotéky kupují investiční byty. O studentské bydlení je zájem, i když investice do nich z pohledu investorů značí vydání více peněz za nákup většího bytu. Na druhou stranu, když jim nájem zaplatí hypotéku a ještě jim něco zbyde, není co řešit,“ uzavírá Koubek.

Výběr článků

Načítám