Hlavní obsah

Půjčka od lidí pomáhá proměnit Karlín v pohodovou čtvrť pro rodiny s dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Kristýna Boková se Zuzanou Krumphanslovou mají v pražském Karlíně dnes už kultovní kavárnu s mottem „Divoké matky pro vás a vaše spratky“. Letos si od Zonkyho půjčili na druhou. A z parkoviště udělaly aspoň na léto zase místo pro lidi.

Zonky.cz

Článek

Karlův most je nejstarší most v Praze. Hned druhý nejstarší je překvapivě Negrelliho viadukt v Karlíně, což je zároveň významná technická památka. A právě pod jedním z jeho oblouků si Divošky udělaly letní kavárnu. Centrum pro středoevropskou architekturu CCEA se totiž rozhodlo tohle místo plné odpadků a zaparkovaných aut změnit na prostor pro lidi a podpořilo vznik sportovišť a kulturních prostor pod jeho oblouky. Zonky (www.zonky.cz) se přidal.

Jak jste přišly na Zonkyho?

Zuzana: Nechtělo se nám do banky, vypadalo to na zbytečné nervy. Navíc my ty peníze potřebovaly poměrně rychle, nechtělo se nám to řešit čtrnáct dní. A protože je to letní projekt, líbila se nám i možnost splatit půjčku předčasně bez poplatku navíc.

Kristýna: Můj muž si u Zonkyho (www.zonky.cz) půjčoval a říkal, že to byla skvělá zkušenost. A musím říct, že nekecal. (smích) Nám se to hrozně líbilo a byl to fofr. Když jsme vyvěsily poptávku na Tržiště půjček, tak jsme si volaly, jak nám přibývají peníze a najednou byla půjčka zainvestovaná. Za půl hodiny se na nás složilo 139 lidí.

Zuzana: Chtěly jsme, aby to byla fakt hezká kavárna, i když je jen na léto. Nechtěly jsme všechno zkazit tím, že sem dáme ponk a budeme vařit kafe úplně na pankáče. Ono by to šlo, ale ne čtyři měsíce. Navíc se nám líbilo, že lidi půjčují lidem, když naše kavárna je taky pro lidi.

Zonky na kafi

Daří se vám tady? Léta to tu vypadalo hrozně…

Myslíme, že právě proměna viaduktu lidi baví. Tohle místo je super a zaslouží si, aby se kolem něj něco dělo a přitahovalo lidi. Všeobecně máme hlavně pozitivní ohlasy.

Už máte štamgasty?

Jo, jo, všechny možné. Spousta lidí si sem jde odpoledne sednout po práci, maminky sem chodí, i na ty programy večer máme spoustu stálých zákazníků. Můžete sem s dětmi i bez dětí. Je tu trampolína, sportoviště i pískoviště...

Co otevírací doba?

Fungujeme každý den od konce června zhruba do poloviny října. A otevíračka je od deseti do deseti, o víkendu od dvanácti do deseti. S Kristýnou se střídáme, obě máme děti, ale někdy to vyjde i tak, že jsme tu obě dvě. Někdy i tři. (smích)

Zonky na kafi

Co ti umělci, kteří měli využívat vaše pódium? Využívají?

Jasně. Máme tu zhruba tři až čtyři akce do týdne. Každý víkend něco je. A když není nic v plánu, může vystupovat kdokoli. Zrovna včera se tady neplánovaně hrálo a tančilo flamengo. Máme kliku, že nás podporují média, lidi o tom hodně ví a začíná je to bavit.

Objevil se někdo, koho kavárna místo parkoviště štve?

Lidi, co tady nebydlí. Když jsme otevřely, tak lidi z okolních kanceláří řešili, že nemají kam zaparkovat. Vůbec je nenapadlo, že ti, co tady bydlí, se naopak na ta jejich auta a odpadky kolem už léta musí dívat. Ale kdykoli má někdo s něčím problém, tak my odpovíme, vysvětlíme, omluvíme se, snažíme se vyjít s každým.

Máte šanci být za necelé čtyři měsíce finančně v plusu?

Myslím si, že jo. I když jsme v to jen tiše doufaly! My jsme se zkrátka s Kristýnou chtěly podílet na tom, aby byl Karlín zase o něco příjemnější místo pro lidi. Jednou za to určitě přijdeme do nebe. (smích)

Právě jste se rozhodli půjčit si na svůj originální projekt od lidí nebo chcete vědět víc? Podívejte se na kalkulačku úvěrů na Zonky.cz (www.zonky.cz), napište šéfce služby na  lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo zavolejte kterýkoli pracovní den od 8.00 do 20.00 nebo v so a ne od 9.00 do 18.00 na tel. na 800 449 999. Těšíme se na vás!

Výběr článků

Načítám