Hlavní obsah

Války Roseových se nejvíce podepisují na dětech, trvale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhadem až jedna pětina dětí, které jsou svědky rozchodových hádek rodičů, vykazuje symptomy psychického týrání. Nadace Naše dítě na to upozorňuje novou kampaní.

Války Roseových se nejvíce podepisují na dětech, trvale!

Článek

Soudní tahanice, řev, slzy a výhrůžky jsou součástí reality show, které musí nechtěně přihlížet čím dál více dětí. Střety sobeckých zájmů protistran působí doživotní traumata těm, o jejichž dobro by mělo jít především.

Podle Českého statistického úřadu vydaly soudy v roce 2015 rozhodnutí o 26,1 tisících rozvodech. Více než polovina rozvodů (57,5 %) se týkala manželství s nezletilými dětmi. Rozvodem rodičů bylo zasaženo celkem 23,2 tisíce nezletilých. Rozpady rodin, které tvoří nesezdané páry a jejich děti se neevidují.

„Přibližně jedna pětina dětí je vystavena rozvodu spornému, kdy život rodiny po rozvodu musí upravit soud. Zátěž, které jsou vystaveny děti v této situaci, je enormní a jejich symptomy jsou srovnatelné se symptomy dětí vystavených fyzickému či psychickému týrání,“ říká expert na problematiku Doc. PhDr. Oldřich Matoušek, CSc.

Nadace Naše dítě přichází s kampaní, která apeluje na to, aby rozchody rodičů nebyly pro děti památkou na celý život. Možná východiska, mezi která patří využití mediace nebo intenzivní mezioborová spolupráce soudů, sociálních pracovníků a soudních znalců ku prospěchu dětí, najdou rodiče na www.mysletenadeti.cz.

Výběr článků

Načítám