Hlavní obsah

Na džungli cen energií lze vydělat stovky i tisíce

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z aktuálního srovnání cen plynu a elektřiny finančního online srovnávače Porovnej24.cz vyplývá, že ceny za stejnou dodávku energií se mohou lišit až o tisíc korun v závislosti na dodavateli energií, ale i kraji, kde odběratel bydlí. Porovnáním těchto cen a zvolením výhodnější nabídky se lidem nabízí za určitých pravidel možnost významných úspor.

Na džungli cen energií lze vydělat stovky i tisíce

Článek

Čtyřčlenná rodina žijící v Ústeckém kraji zaplatí za stejnou spotřebu elektřiny a plynu podstatně více než čtyřčlenná rodina žijící v Praze. A to i přesto, že obě rodiny mají shodného dodavatele energie.

„Spočítali jsme to tak, že lidé z Ústí zaplatí u jednoho stejného dodavatele ročně o 525 korun více za elektřinu a za plyn dokonce i o 3 367 korun,“ říká Zbyněk Laisek z online srovnávače Porovnej24.cz, který aktuálně nabízí srovnání cen energií od různých dodavatelů v letošním roce.

TIP: Porovnejte si aktuální nabídky energií v online kalkulačce.

Důvodem podle něj je, že každý distributor energie má stanoveny ceny jinak, a proto zákazníci, kteří spotřebují zcela stejné množství energií, vždy platí rozdílnou částku. Například více na Moravě než ve středních Čechách. Toto se dá však využít ve vlastní prospěch v momentě, kdy klient svého dodavatele energie jednoduše vymění.

„U již zmíněné čtyřčlenné rodiny se roční úspory při změně dodavatele mohou vyšplhat u elektřiny i přes dva tisíce korun a u plynu přesáhnout i osm tisíc korun. Existují však regionální rozdíly i mezi nabídkami jednotlivých dodavatelů,“ říká Laisek.

Na trhu s energií

Platba za energie se rozděluje na regulovanou platbu a neregulovaná platbu. Výši neregulované platby můžeme ovlivnit tím, že zvolíme takového dodavatele elektřiny nebo zemního plynu, který nám nabídne pro nás ty nejvýhodnější podmínky. Která z firem to je, si může každý spočítat na energetické kalkulačce na www.Porovnej24.cz. Další částí je platba regulovaná a tuto platbu nemůže ovlivnit nikdo z nás. Jedná se totiž o platbu, kterou jedenkrát za rok stanovuje Energetický regulační úřad. Tržním prostředím je ale i tak utvářena neregulovaná složka ceny elektřiny, což je zhruba polovina celkové ceny za energie. A právě tato složka celkové ceny energií lidem nabízí možnost úspor při volbě lepšího dodavatele energie.

„Na trhu s elektrickou energií působí desítky dodavatelů. Každý odběratel si tak může vybírat mezi mnoha cenovými nabídkami a volit pro sebe tu nejvýhodnější,“ vysvětluje Zbyněk Laisek z online srovnávače Porovnej24.cz.

Pozor na podvodníky

Atraktivní možnost ušetřit za energii avšak provázejí i mnohé svízele. Těmi jsou nesolidní firmy, které se lidem snaží vnutit nevýhodné smlouvy, které obvykle nabízejí podomní prodejci, jejichž nezvané návštěvy se v posledních letech staly otravným folklórem na českém trhu. Přitom informovaný spotřebitel, který nepodlehne psychologickému nátlaku, má podle odborníků při troše snahy možnost na změně dodavatele vydělat. Avšak to vždy jen za předpokladu, že si seriózně porovná nabídky všech dodavatelů energií a v případě, že se ukáže, že platí více, než musí, dodavatele změní.

Výběr článků

Načítám