Hlavní obsah

Já jsem banka. Nová služba umožňuje lidem vydělávat peníze místo bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová služba se inspirovala v Americe. Umožnuje lidem vydělávat peníze způsobem, jakým to doteď uměly jen banky.

Zonky.

Článek

Jmenujeme se Zonky. Jsme bláhová parta z pražského Smíchova, která se snaží změnit systém, jak funguje půjčování peněz v Česku. Co nám na něm vadí? Vydělávají na něm banky, ne lidé. To chceme změnit.

Zonky je služba podobná těm, které dnes už s velkým úspěchem fungují ve Spojených státech nebo západní Evropě. Je to taková banka bez banky, odborně se tomu říká peer-to-peer lending.

Na jedné straně jsou lidé, kteří si potřebují půjčit peníze. Na straně druhé lidi, kterým po výplatě peníze zbývají. Mezi nimi je Zonky, který je propojuje. Takže se mezi sebou vůbec nemusíte znát, ve službě se totiž vystupuje anonymně.

Výhoda je v tom, že je to celé lidštější a levnější. Lidštější v tom, že úroky platíte konkrétním lidem, kteří si toho váží, a ne anonymní instituci. A levnější v tom, že k tomu, aby to celé fungovalo, nepotřebujete drahé pobočky a armádu zaměstnanců.

Za první čtyři měsíce fungování si na Zonky téměř polovina lidí půjčila za úrok 5,99 %. Není divu, že si řada lidí k Zonky převádí drahé úvěry od bank a zlevňuje si je u lidí.

Vyzkoušejte to taky. Nebo si na našich stránkách www.zonky.cz přečtěte, co děláme a čemu věříme. A klidně přijďte k nám na Smíchov na kafe.

Výběr článků

Načítám