Hlavní obsah

Vzít si nevýhodný úvěr je snadné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhodnost půjčky Češi neřeší a dostávají se do problémů. Na co si dát pozor?

Jak na úvěr?

Článek

Výše splátky jako nevhodný ukazatel výhodnosti úvěru

Češi úvěry příliš neporovnávají. Půjčují si bez rozmyslu, často i na splátky již existujících dluhů, a to je přivádí ještě do větších finančních potíží. A když už si nabídky porovnají, aby získali výhodný úvěr, kamenem úrazu bývá to, že se rozhodují podle výše splátky, která v žádném případě nevypovídá o výhodnosti úvěru.

Výhodnost úvěru prozradí RPSN

Klíčovým ukazatelem výhodnosti je sazba RPSN, která obsahuje veškeré náklady na půjčku (RPSN - Roční Procentuální Sazba Nákladů). Čím je sazba nižší, tím je úvěr výhodnější.

Poměrně velká část žadatelů stále netuší, k čemu sazba RPSN slouží, což potvrzuje i expert na půjčky ze srovnávače Sfinance.cz Libor Coufal: „Dle našich statistik se více než 20 % žadatelů o úvěr nerozhoduje podle výše RPSN,“ a dodává: „Pokud danému ukazateli nerozumíte, porovnávejte podle celkové splatné částky.“

Češi dnes slyší na odpouštění splátek

V poslední době se banky předhánějí lákavými nabídkami. A asi tou nejoblíbenější je odpouštění splátek za řádné splácení, kdy zákazníkovi může být odpuštěno až 20 měsíčních splátek. A to jen za něco tak přirozeného, jako je včasná úhrada splátek.

Výběr článků

Načítám