Hlavní obsah

Jak spořit energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpovídá mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha

Jak spořit energie

Článek

Co lze udělat pro snížení vysokého účtu za elektřinu?

Prvním krokem k snížení nákladů by mělo být zjištění, jestli aktuálně využívám ten nejvýhodnější tarif, který můj dodavatel elektřiny nabízí i s ohledem na to, jaké spotřebiče v domácnosti provozuji. Potom je možné si porovnat ceny nabízených produktů od jednotlivých dodavatelů.  K tomuto účelu je dnes na internetu celá řada kalkulátorů, které po zadání základních údajů porovnají nabídky jednotlivých obchodníků na trhu například http://kalkulator.eru.cz/. Dále je dobré podívat se na historii spotřeby, která je uvedena na každé faktuře formou grafu a tabulky s absolutními čísly, zda nedošlo k nějaké změně v charakteru spotřeby, např. zakoupením energeticky náročného spotřebiče v uplynulém roce. Průměrná spotřeba českých domácnosti se u elektřiny pohybuje ročně kolem 5700 kWh. Nejrozšířenější je v České republice sazba D02d, kde je průměrná roční spotřeba cca. 3.000 kWh, na druhém místě je pak sazba D25d pro rodinné domky, kde se uvádí průměr spotřeby kolem 5.000 kWh/rok. Více rad, jak uspořit energie v domácnosti naleznete na www.ekobonus.cz.

Kolik elektřiny spotřebují běžné kancelářské spotřebiče?

Než začneme uvažovat nad tím, jak snížit náklady na jejich provoz, je důležité, abychom znali spotřebu jednotlivých elektrických zařízení. Většina domácností je dnes již vybavena stolním nebo přenosným počítačem (PC), případně monitorem a tiskárnou. Hodinová spotřeba těchto zařízení se v součtu pohybuje kolem 100W, při průměrném používání 6 hodin denně zaplatíme ročně za jejich provoz asi 1.000,- Kč. Částka je to zdánlivě zanedbatelná ale málokdo počítač vypíná, nebo odpojuje monitor ze zásuvky. Do přehledu také není zahrnuta celá řada drobných spotřebičů, které používají prakticky neustále např. nabíječky mobilních telefonů. Právě zde můžeme hledat zmíněné úspory ve spotřebě energie. Musíme si uvědomit, že každý spotřebič, který je připojený do zásuvky určité množství elektřiny spotřebovává, o to více, pokud je vybaven tzn. režimem stand-by. Více rad, jak uspořit energie v domácnosti naleznete na www.ekobonus.cz.

Jak máme připravit svůj domov před odjezdem na dovolenou?

V prvé řadě před zkontrolujte, jestli máte pevně uzavřena všechna okna a při odchodu nezapomeňte zamknout vstupní dveře. Závěsy či žaluzie nezatahujte, abyste nevzbuzovali dojem, že nikdo není doma a nelákali tak do svého obydlí nezvané hosty. Přeplněná dopisní schránka může také signalizovat vaši nepřítomnost, proto požádejte sousedy nebo rodinu, aby vaši poštu občas vybrali. Promyslete také, kdo se postará o vaše zvířata a pokojové rostliny. Pozornost si ale také zaslouží domácí spotřebiče a topení. Většinu z nich je vhodné zcela vypnout ze zásuvky. Nespotřebují žádnou energii a navíc je tak uchráníte před případným zásahem bleskem. Praktickým pomocníkem zde je vícezásuvkový prodlužovací kabel, vybavený vypínačem. Jedním stisknutím tak můžeme vypnout ze sítě všechny připojené spotřebiče. Dále pro jistotu uzavřete také přívod vody a plynu, aby vám případná havárie na rozvodných systémech nezpůsobila hned po návratu celou řadu starostí. Více rad, jak uspořit energie v domácnosti naleznete na www.ekobonus.cz. (CH)

Výběr článků

Načítám