Hlavní obsah

Zanzibar, „hřebíčkový ostrov“ v široširém oceánu

Novinky, Foto: Archiv EXIM Tours

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zanzibar je považován za jeden z posledních přírodních rájů planety. Pyšní se bělostmi plážemi z jemného korálového písku, průzračnými vodami a rovníkovým sluncem. Koření, které běžně používáte v kuchyni, tu roste v hájích skořicovníků, pepřovníků, vanilovníků, hřebíčkovce či muškátovníků skrytých v tropické vegetaci.

Článek

Hlavním městem Zanzibaru je Zanzibar City s historickým centrem “Kamenné město” Stone Town, chráněným UNESCO, přesto disponujícím letištěm, kde přistanou turisté, kteří zvolí přímý charterový let s největší českou cestovní kancláří EXIM Tours. Ideální poloha pod rovníkem garantuje po celý rok teplé tropické podnebí. Optimální dobou pro návštěvu Evropana je listopad až duben, denní teploty jsou nad 30°C, voda v moři k těmto teplotám šplhá.

Široké, dlouhé pláže s jemným bílým pískem na východě a jihovýchodě ostrova mají pozvolný vstup do moře. Na severu (letovisko Nungwi) je vstup prudší a může zde být i větší vlnobití. Koupání v Indickém oceánu je ovlivněno přílivem a odlivem. Za nejlepší pláže jsou považovány: Matemwe, Pongwe, Jambiani, Bwejuu, Kendwa/Nungui, Fuji Beach. Máte-li rádi společnost a noční život, volte pláže na severu a východě ostrova. Klid však hledejte na jihu ostrova.

Volit můžete i mezi letovisky pro nezapomenutelnou dovolenou v zimní sezóně. Hlavním turistickým lákadlem je Uroa / Kiwengwa na východě. Letovisko Paje / Bwejuu / Pingwe je pokračováním kouzelných zanzibarských pláží na jihovýchodě ostrova, ztracených v tropické zeleni. Sever ostrova s letoviskem Nungwi / Kengwa je nejstarší turistickou oblastí Zanzibaru. Od břehu se zvedají několik metrů nad hladinu vápencové útvary. Mezi těmito bizarními „skalami“ jsou kouzelné malé pláže. Letoviska a Stone Town nabízí bohatý noční život. Můžete si užívat pláží, historie, kultury či provozovat různé adrenalinové sporty.

Stone Town  (Kamenné Město) učaruje svými úzkými chladnými uličkami - papasi - s architekturu, která v sobě nese vliv arabský, ale též africký, evropský a indický. Jde o srdce celé Unguji.  Při procházce křivolakými uličkami uvidíme bývalé sídlo zanzibarského sultána – Palác zázraků, starou portugalskou pevnost s bývalým trhem s otroky. Na místním trhu si uděláte představu nejen o rozmanitosti zdejší úrody, ale i o životě běžných obyvatel. Navštívit můžete také rodný dům zpěváka proslulé rockové skupiny Queen Freddieho Mercuryho.  Nejslavnějším architektonickým prvkem Stone Townu jsou dřevěné řezbářsky zdobené dveře, v domech byly postavené vždy jako první, aby symbolizovaly moc a postavení majitele domu. Minout nelze slavný dům zázraků (Beit El-Ajaib), či Old Fort – první veřejné lázně Zanzibaru.

Být na Zanzibaru a nejet na výlet za kořením (Spice Tour) – to je jako v Praze nejít na Karlův most! Uvidíte malé farmy, kde pěstují zdejší tradiční plodiny: hřebíček, pepř, vanilku, muškátový oříšek, zázvor, šafrán, skořici, jež zpravidla známe v podobě sušených plodů. Můžete se také vydat za delfíny, nejlépe v kombinaci s návštěvou přírodní rezervace – tropického pralesa  Jozani Forest.

Výlet k Serengeti a kráteru NgoroNgoro ve stínu mohutného Kilimandžára. Je  nutno počítat s větším zásahem do peněženky, ale především pro cestu na pevninu a zpět se musíte prokázat mezinárodním očkovacím průkazem s platným záznamem o očkování proti žluté zimnici. Při cestách na pevninu lze také doporučit antimalarickou profylaxi. Přesto můžete zažít jeden z  bezpochyby nejsilnějších životních objevů.

Na čem si pochutnáme: místní jídla mají pro nás nezvyklou chuť většinou právě díky čerstvému koření, které ostrov proslavilo. Základem je většinou maso s přílohou – brambory, rýží (wali) či kukuřičnou kaší (ugali). A samozřejmě plody moře – právě vylovené z moře a čerstvě opečené. Tradiční svahilskou specialitou je vaření plodů moře v kokosovém mléce. Z pití je výborná Masala – čajová směs z vanilky, hřebíčku, zázvoru a kardamonu.

Rady na cestu  

  •   Při turistických cestách do Tanzanie (na Zanzibar) je vyžadován cestovní pas platný minimálně 6 měsíců po datu ukončení zájezdu a vstupní vízum. To je udělováno po příletu na letišti na Zanzibaru na základě předem vyplněného prohlášení v letadle nebo po příletu. Vízový poplatek je povinný pro všechny cestující s vlastním pasem. Vývoz, průvoz, ale i dovoz jakýchkoliv předmětů pocházejících nebo vyrobených z divoké zvěře je trestný, vývoz živých divokých zvířat, hmyzu nebo rostlinných druhů bez zvláštního povolení je přísně zakázán. Při odletu se hradí v hotovosti odletová taxa ve výši 30 USD/osoba.
  •   Po celém ostrově se dá cestovat minibusy (dalla-dallas). Můžete si vypůjčit auto, skútr i kolo. Minimální věk řidiče je 25 let a musí být držitelem řidičského průkazu nejméně 1 rok.

Letecká doprava Praha – Zanzibar – Praha s technickým mezipřistáním v Hurghadě. Časový posun je +1 hodina (v letním čase) a +2 hodiny (v zimním čase).

Výběr článků

Načítám