Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zlo zaskočilo, skoro nikdo nebyl připraven

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

S tímto člověkem se znám bez pár roků půl století. Totožnost neuvedu, protože ji sám skrývá. Není divu, žije v Rusku, je otevřeně proukrajinský a protiputinský. Vedeme spolu dialog a jsou věci, které musím vysvětlovat.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Čerstvě šlo o rozbití mýtu. Nikoli mýtu ruského: že Rusko je středobodem světa, nositelem jedině správných hodnot, a proto ho chce Západ zlikvidovat. A Putin tedy raději začal v předstihu ničit Ukrajinu. Můj protějšek sám toto Rusko nenávidí a nemá o něm žádné iluze. Má je ovšem o západních demokraciích.

Nedovede pochopit, jak mohli být tamní politici a drtivá většina obyvatel tak slepí, že stále s Putinem vyjednávali, a dokonce se od něj nechali nabodnout na plynovou a ropnou stříkačku. A já se snažím vysvětlovat, což jde těžce, protože bourám mýtus o západní demokracii pevné jako žula, která by Putina mohla sfouknout jako svíčku. Některé věci se mi ale během tohoto dialogu rýsují jasněji než dříve.

Od začátku 90. let, kdy Francis Fukuyama oznámil, že liberální demokracie zvítězila, panuje přesvědčení, že zlo sice existuje, ale že je relativní, převychovatelné, tudíž ho lze vymýtit. Česká verze: Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Až po začátku ruské války na Ukrajině a lavině důkazů, že jde o jinou, barbarskou civilizaci, která je kvůli historickému vývoji na zlu bezprostředně založena, se pohled zaskočených a nepřipravených lidí mění ve velkém.

Jenže zlo není tak jednoduché, aby se dalo ohraničit Ruskem a poté se přešlo k myšlence, že utlumení Ruska bude znamenat vymýcení zla. David Lynch je sice slavným režisérem, ale jeho vidění světa a styl vyprávění nesedí každému. Proto jeho apel na lidi, aby byli připraveni na zlo nejen v jeho absolutní, zarážející podobě, ale na každém kroku, i ve svých sousedech a nejbližších, oslovil ve světovém měřítku jen nemnohé. Přitom všechny tři řady Twin Peaks jsou podle mě to nejlepší, co bylo na toto téma natočeno.

V našem dialogu s ruským přítelem jsem naposledy napsal: „Všude žijí jen lidé. Demokracie je závislá na voličích. Voliči jsou všude v té či oné míře idioti. Tohle nelze změnit. Je možné manévrovat, je možné využít okolnosti. Ale sisyfovský boj s idioty nikdy neskončí.“

Jakmile jsem to dopsal, hned se mi vybavilo, kdo tuto myšlenku před třiceti lety vyznával. Ano, týž politik, který tehdy mluvil o dementech ve společnosti. Úspěšně se vydal po cestě jejich ochočení, aby ukojil vlastní mocenské choutky. Demokracie nedemokracie, na zlo je třeba být připraven každou chvíli.

Reklama

Výběr článků

Načítám