Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zeman s Babišem slabší než Zelenskyj s Lukašenkem?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Včera pozdě večer skončil v Paříži normandský summit prezidentů Francie, Ruska a Ukrajiny a německé kancléřky. O pár dnů dříve proběhly v Soči několikahodinové rozhovory mezi ruským a běloruským prezidentem. Prosím čtenářky a čtenáře, kteří si myslí, že se omylem dostali do zahraniční rubriky, ale že se o mezinárodní politiku nezajímají, aby chvíli vyčkali.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V Paříži a v Soči proběhla konfrontace mezi Ruskem a Ukrajinou a Ruskem a Běloruskem. Ukrajina a Bělorusko jsou samostatné státy. Bývaly to součásti SSSR. Zánik tohoto státu je podle ruského prezidenta největší geopolitickou katastrofou 20. století. Své úsilí již delší dobu směřuje k vytvoření SSSR 2.0.

Kdyby se mu to podařilo a rozšířil by své území na Západ, Česka by se to dotklo bezprostředně. Kdo stále nevěří, že Rusko vede opravdovou, byť hybridní válku proti NATO a EU, tedy i proti České republice, ať v této blažené nebo vsugerované nevědomosti pobývá další léta. Mluvme o politicky dospělých občanech.

Vladimir Putin chce začít Běloruskem. Spojení tohoto státu s Ruskem je připraveno. Ale Alexandr Lukašenko odjížděl ze Soči, aniž Putinovi na slučovací proces kývl. Pokračování schůzky bude 20. prosince.

Včera se čekalo, jak se zachová v Paříži prezidentský diletant Volodymyr Zelenskyj, jestli ho Putin nehodí na žíněnku jako zkušený politický judista. Nestalo se to. Ruský prezident si nemůže včerejšek připsat jako své vítězství.

Obě země přitom jsou v mnohem složitější pozici vůči Kremlu než Česko, které je na rozdíl od nich členem NATO a EU. Obzvláště Bělorusko je na spolupráci s Ruskem závislé. S Ukrajinou zas vede Rusko byť nevyhlášenou, ale horkou válku s tisíci zabitých. Přesto oba lídři slabších zemí své zájmy chrání. I když každý jinak.

Lukašenko, který nechce ztratit výsadní postavení autoritářského vládce, stále manévruje. Po setkání s Putinem Bělorusko oznámilo, že vede jednání o společných vojenských cvičeních s NATO zde.

Zelenskyj stojí v čele jiné, demokratičtější země, takže se musí ohlížet na nálady občanů. Včera probíhal u jeho úřadu v Kyjevě protest, který ale byl ukončen poté, co prezident podle účastníků akce nekapituloval před Putinem.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Tento vývoj je pro bezpečnost Česka příznivější než případné rozšiřování agresivního Ruska na Západ. Není ale výsměchem, že se prezident a premiér v zemi, která se může opřít o NATO a EU, chovají jinak než hlavy slabších států? O Miloši Zemanovi coby ruském a čínském obchodním cestujícím se ví dávno. Detail z čínského azimutu Andreje Babiše je popsán zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám