Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: TsarDance jde do dalšího kola

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalšího kola TsarDance, které se bude konat 17. listopadu, se nezúčastní vedoucí pár Miloš Zeman a Andrej Babiš. Z oslav, které chystají demokraticky založení občané, dostali alergický záchvat.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V soutěži ale zůstávají další dvojice, které jsou dobře známy publiku i porotě. Na druhém místě setrvává pár Ivan Bartoš a Jakub Michálek. Diváky zaujali několikrát. Hned na začátku vystřihli nezapomenutelný pendrekový waltz zde. Příznivě byla přijata také samba Pusťte nás na ně. Nově budou tančit na hit Svoboda, humanismus, demokracie, všechna ta lidová touha je z Bartošovy autorské dílny zde.

Bez šancí není ani další dvojice, kterou tvoří Petr Fiala a Jaroslav Kubera. Zvláště velký aplaus sklízejí jejich sóla během společného tance, kdy Fiala krouží kolem své osy zapíchnut očima v Kafkově knize, kdežto Kubera vyfukuje kouř a zároveň jemně hladí členky taneční company, přičemž zpívá vlastní odrhovačku Drží, mají to rády zde.

Nebylo by správné zapomenout na další účastníky klání. V levém rohu tradičně předvádí dobové tance pár Vojtěch Filip a Kateřina Konečná. Mnozí diváci oceňují staromódní šarm třídního boje v luxusních šatech.

Mírně nejisté je vystupování další dvojice. Původně tančil Jiří Pospíšil sám se sebou, ale blíží se změna, kdy ho má vystřídat Markéta Pekarová Adamová, nebo Tomáš Czernin. Jenže ani to není stoprocentní. Povídá se, že by nakonec úspěšnější ze zmíněné dvojice mohl(a) vyběhnout na parket spolu s nějakým Rakušanem.

Gruntovně to berou zástupci klidné síly. Ať už za ně vystupuje jakýkoli pár, dělá jim křena Jiří Čunek se svým odzemkem. Přesto ani oni, stejně jako dříve uvedení borci, ze soutěže zatím nevypadli.

Nakloněně to však vypadá s Janem Hamáčkem a Romanem Onderkou. Publikum jim sice odpustilo katastrofický výsledek jejich úvodního čísla Já s Babišem nepojedu, s ním do vlády nepůjdu, ale od té chvíle jako by ztratili elán a rozhodně se v jejich případě nedá mluvit o vystretom chrbáte. Mají před sebou poslední šanci, jinak se mohou odebrat mezi přípravku, kde usilovně makají další páry, jimž diváci zatím vstup do příští soutěže nepřejí.

I mezi těmito reprezentanty tanečního (ne)umění lze ovšem najít opravdové perličky na dně. Jedni prosluli zákazem mikrovlnek ve vzdálenosti tří kilometrů od sálu, kde cvičí s vozembouchem, a sushi. Druzí zas kam přijdou, všechno matlají hned třemi barvami a jsou k nezastavení.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Porota, jak známo, může hodnotit jakkoliv, ale nakonec rozhodnou široké masy. Až pominou oslavy 17. listopadu a vrátí se jim oblíbený pár, pak to zase bude echtovní TsarDance.

Reklama

Výběr článků

Načítám