Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nejen covidem ohrožena jest země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píšu tento sloupek a ve Sněmovně debatují poslanci o návrhu vlády na prodloužení nouzového stavu kvůli covidu. Lidé mají z nemoci strach a to je přirozené. Mezitím se ale odehrává jiný proces, jehož výsledek by mohl zemi ohrozit jinak než covid. Ale rovněž významně.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Návrh zadávací dokumentace na tendr ke stavbě nových bloků JE Dukovany podle tajných služeb a ministerstev vnitra a zahraničí dostatečně nezohledňuje bezpečnostní zájmy státu. Materiál, který získal Radiožurnál, svědčí jednak o starosti státních orgánů, které mají chránit bezpečnost obyvatel Česka, aby naplnily své poslání, a o jejich snaze dostát svým úkolům. Jednak ovšem o podivné slepotě a hluchotě těch, na nichž bude definitivní rozhodnutí ve věci dostavby Dukovan.

Bezpečnostní složky státu vládě vzkazují, že musí vyřadit z tendru Rusko a Čínu. Premiér Andrej Babiš to ale udělat odmítl a řekl to veřejně. „Můžeme jednoznačně konstatovat, že ruské a čínské zpravodajské služby jsou u nás nejaktivnější,“ uvádí přitom BIS ve své nedávno zveřejněné výroční zprávě za rok 2019.

Tajná služba zároveň v obecné rovině popisuje, co by se stalo, kdyby podobnou zakázku získal jeden z nepřátelských států: „Nejvýraznějším rizikem, které bylo společné všem monitorovaným případům, byla možná účast problematických subjektů majících schopnost i motivaci zneužít svého postavení v projektu k dosažení vlastních partikulárních zájmů nebo uskutečnění cílů třetí strany, např. cizí moci, a to v rozporu se zájmy ČR.

K naplnění těchto rizik by v závislosti na charakteru projektu mohlo dojít zejména zneužitím přístupu k velkému objemu citlivých informací (osobních, ekonomických, bezpečnostních) či vytvořením závislosti na dodávkách od rizikového dodavatele a následným podmiňováním dokončení projektu ekonomickými, politickými nebo bezpečnostními požadavky. Hrozby mohou v těchto případech vznikat rovněž pokračováním závislosti na dodavateli i po dokončení projektu se všemi typickými důsledky.“

Každý z těchto států působí proti Česku po svém: „Klíčový rozdíl je však v tom, že Rusko usiluje o destabilizaci a rozklad svých protihráčů, zatímco čínským cílem je vybudovat sinocentrickou globální komunitu, kde ostatní národy uznají legitimitu čínských zájmů a přiznají Číně respekt, který jí (dle čínského mínění) náleží.“

Známým obhájcem Ruska a Číny je prezident Miloš Zeman. Premiér Babiš neříká definitivní závěr, ale zatím zaujímá stejné stanovisko. Celý masív informací tajných služeb a bezpečnostních složek, které varují před ohrožením bezpečnosti země, zvláštně přehlížejí.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

A když jsme začínali tím covidem. V Rusku ho zvládají tak, že v nemocnicích a márnicích není kam stoupnout kvůli mrtvolám. Ne, nepřeháním. Tady je jedno z mnoha místních svědectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám