Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Metly lidstva na střídačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé s nesprávným sociálním původem měli problémy se studiem vysoké školy. Nenarodili se totiž dělníkům nebo rolníkům. Jejich rodiče navíc neoplývali láskou k režimu. A nebyli v partaji. Nečlenové strany byli de facto občany nižší kategorie. Kdekterá nicka měla navrch nad nestraníkem, když vlastnila legitimaci.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Do kapitalistické ciziny se smělo pouze po překonání mnoha politických a administrativních překážek. Hranice s ní byly uzavřeny a přísně hlídány. Země byla součástí velkého socialistického společenství. Hlavou tohoto spolku byl Sovětský svaz.

Tam se smělo po splnění řady podmínek, ale nikoli volně. Hranice mezi socialistickým Československem a velikým a příkladným SSSR hlídali pohraničníci se psy, stály na nich věže s kulomety a všude byl ostnatý drát.

Základem všeho a vrcholem tehdejších pořádků byl tento článek Ústavy: „Vedoucí silou ve společnosti i ve státě je předvoj dělnické třídy, Komunistická strana Československa, dobrovolný bojový svazek nejaktivnějších a nejuvědomělejších občanů z řad dělníků, rolníků a inteligence.“

Po listopadu 1989 byl tento článek Ústavy odbourán. Občané, kteří milovali KSČM a pořádek, za něhož je jasné, kdo je občan první a kdo druhé kategorie, byli však stále v hojném počtu. Nakonec v roce 2021 se stalo i toto: komunisté v parlamentu nejsou.

Zdálo se, že bigotní fanatici už nikdy nebudou diktovat, kdo je tady Übermensch a kdo Untermensch. Ale kdepak.

Více než pět desítek poslanců z KDU-ČSL, ODS, TOP 09, ANO a SPD, včetně ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) či bývalé šéfky státní kasy Aleny Schillerové (ANO), podalo návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy.

Tisk putuje do Sněmovny jako „protinávrh“ dřívější předlohy na uzákonění stejnopohlavních svazků.

Vedoucí úlohu komunistické strany by tak suplovalo přísné nařízení, že manželé smí být jen muž a žena. Kdyby to byl názor soukromých osob, nestálo by to za zmínku. Jde však o snahu poslanců zmršit Ústavu stejně, jako byla zmršená za vlády KSČ.

Ve vztahu k možnosti uzavřít manželství by podle nich měli existovat občané první a druhé kategorie. Důvod? Bigotní náboženské přesvědčení navrhovatelů.

Současná debata o manželství pro všechny znovu ukázala, jak nebezpečný inkviziční potenciál mají bigotní věřící a jak málo se liší od fanatických komunistů. Jsou to dvě metly lidstva na střídačku.

Z debaty na Twitteru uvedu dva názory lidí, které osobně znám a o nichž vím, že jsou věřící. Nikoli však fanatici.

S Miroslavem Kalouskem souhlasím. Aktuální hrozbou je však fanatismus bigotních katolíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám