Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Fialovu vládu čeká také házení hrachu na zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná nikdy v existenci samostatné České republiky jsme nebyli v tak vážné situaci. To jsou slova nastávajícího premiéra Petra Fialy. Nedělá si iluze, počítá s tím, že budoucí vláda nebude mít žádnou dobu hájení, protože problémy jsou takové, že je potřeba je řešit hned.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Fiala také poznamenal: „Bohužel současná vláda, nevím, jestli není schopna, nebo nechce, ale ty problémy neřeší.“

Je to ovšem pochopitelné, protože se Babiš a jeho lidé stěží přiznají k tomu, že přivedli Česko na pokraj neštěstí.

Nastávající premiér Fiala už v prvním povolebním projevu mluvil o tom, že jeho vláda nechce být pouze prodlouženou rukou těch voličů, kteří odevzdali své hlasy stranám, které vytvoří nový kabinet.

Fiala a nikdo další to nezpochybnil, vyjádřil odhodlání být užitečný i pro ty občany, kteří SPOLU ani PirSTAN nevolili.

Není důvod tuto snahu zpochybňovat. Je mnoho důvodů počítat s tím, že skončí jen velkým množstvím dobře myšleného hrachu hozeného na zeď obyčejné lidské hlouposti.

Téměř každý v této zemi zná následující výrok:

„To, co nyní řeknu, není projevem univerzitní povýšenosti ani sarkasmu. Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel má podprůměrný intelekt. Těmto lidem, to je tedy polovina národa, uniká složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa.“

Je to součást argumentace Miloše Zemana z roku 1992, proč nelze v Česku (tehdy ještě Československu) svěřit rozhodování o skutečně důležitých věcech tzv. lidu. Zeman to opíral o výrok psychiatra Cyrila Höschla.

Pak se nechal od těchto jedinců dvakrát zvolit na Hrad, což bylo z hlediska politického pragmatismu velmi prozíravé. Dokonale věděl, s kým má tu čest a co na tento kontingent zabere.

Fialova vláda bude mít co do činění se stejným druhem spoluobčanů, kteří od roku 1992 nejen nikam nezmizeli, ale ještě zesílili díky sociálním sítím. A pod taktovkou Putinova Ruska.

Že nepřeháním, ukazuje tento úkaz, kterým se už pár dnů baví český Twitter:

I kdybychom označili tento konkrétní kousek za dílo šprýmaře či hotového pomatence, nezmění to hustotu výskytů čiré hlouposti mnoha spoluobčanů, kteří začali ihned po proběhlých volbách osočovat stále ještě neexistující Fialovu vládu jako viníka všech potíží, který nic nedělá pro nápravu.

Takže bez jakýchkoli pochyb ještě uvidíme házení vládního hrachu na mocnou zeď lidské blbosti. V nové Sněmovně jsou hned dva vůdci, kteří se budou k té zdi lísat: Andrej Babiš a Tomio Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám