Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: V Čechách se dobře nenarodíte… - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

…a když, tak jenom na chvíli. Tohle napsal Petr Nárožný do své krásné předmluvy knihy „Pondělní komentáře“ loni a já tím zahájím historický komentář.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Párkrát za rok napíšu komentář hodně z minulosti. Třeba loni v září při výročí masakru českých četníků zfanatizovaným německým davem v Habartově v roce 1938.

Dnes to bude trochu o Rakousku-Uhersku a první republice. Neboť jsem byl v sobotu pozván řečnit do Lisovic (Slánsko) na odhalení pamětní desky agrárního politika Jana Malypetra. Ale popořadě.

V tom statku, kde tento významný prvorepublikový politik strávil léta po svém odchodu z veřejných funkcí (1939-1947), je totiž železniční muzeum. Soukromé. A moje malá dcera má vláčky z nějakého záhadného důvodu radši než panenky, a to muzeum je úžasné.

Tak už jsme několikrát místo do Technického muzea jeli radši 30 kilometrů za Prahu. Protože tam je vidět láska k vlakům, nulové dotace, pracovitost a vůle. Jasně, snaha i dost donkichotská, slabý marketing, podnikatelsky naivní – ale co je cílem života? Asi děti a taky nějaké dílo po sobě zanechat. (Já mám taky radost z dětí, naštěstí mám čtyři. A taky když jedu v Praze nebo Ostravě okolo školy, jak čisťounký zářej, a já si pamatuju, co to bylo za ruiny, špínu a nepořádek, když jsem tam poprvé vkročil. Tak to je taky radost.)

V pražském Technickém muzeu, nic proti němu, zaplatím 150 korun vstup a 200 za možnost fotit nebo tak nějak. Je tam asi 80 pracovníků. Do vlaků nemůžete vlézt, jen na ně koukat zpoza šňůry. A ještě to dotujete desítkami miliónů z daní. V Lisovicích zaplatíte asi 40 korun, pracovník je jeden, pan Čech, který vás ještě povozí úzkorozchodnou vlečkou a po lokomotivách a vagónech můžete lézt do bezvědomí. A bez koruny dotace ještě stíhají zútulňovat obrovský statek a zahradu. Stát „pomáhá“ zavedením EET a podobně.

Na budově je teď tedy od soboty krásná pamětní deska. S proslovem na odhalení jsem váhal, aby nevzniklo nějaké faux pas. Jeden z vnuků premiéra Malypetra, pan Stránský, býval totiž ohnivým mediálním kritikem mého otce, tak jsem se pro jistotu dvakrát dotazoval, že další dva vnuci to vidí jinak a budou aktu s rodinami osobně přítomni.

A teď ta historie: V Čechách se většinou moc dobře nenarodíte, ale rok 1873 je asi výjimkou. Zlatá éra vlády Franze Josefa. Obrovské vzepětí hospodářského života, českého venkova, maloburžoazie i venkovské buržoazie. Česká vesnice, opora národního obrození a také konzervativních hodnot za první republiky. Koneckonců na agrárnících, díky jejich volebním výsledkům, stála Masarykova republika. Jejich poválečný zákaz (jakož i ostatních pravicových stran) je přímá cesta k únoru 1948.

Jan Malypetr byl po Masarykově abdikaci (1935) velkým favoritem prezidentské volby, pokud by se Agrární strana za ním sjednotila. To se ale nestalo. Rozštěpila se na „probenešovské“ a „protibenešovské“ pravicové křídlo. To s kandidátem prof. Němcem neuspělo. Beneše, jakožto socialistu, podpořili mj. komunisté. Tak vida, i před osmdesáti lety bylo často těžší získat podporu uvnitř vlastní strany než vně.

Svou řeč jsem v sobotu věnoval smyslu konzervativismu: Trvání na zkušenostech, které ověřily generace předků, a odmítnutí utopistických konstrukcí (nacismu, bolševismu, multikulturalismu…), přičemž nepřítel se v čase mění. Jak krásně napsal Chesterton: „Noviny dnes často chválí odvahu a smělost, s jakými někdo napadá tyranii a pověry. Napadat bývalé diktátory a zastaralé pověry, vyžaduje však asi tolik odvahy, jako bojovat s vlastní babičkou. Opravdovou odvahu má jen ten, kdo se postaví proti tyranii mladé jako úsvit a pověrám svěžím jak jarní květiny.“

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám