Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pokrok nezastavíš! - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Ale jo, zastavíš. A dokonce velmi často obrátíš zase nazpátek.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Většinu z mých dosud uveřejněných (66) komentářů jsem věnoval školství. Jenomže 17. červenec je statisticky nejteplejší den v roce a ve školách skoro nikdo není. Začátek dalšího i konec předchozího školního roku daleko.

Pak mne taky dost často něco rozzlobí a to je pak komentář hotový jedna-dvě. Ale teď (možná proto, že v televizi sleduji jen Tour de France a nic jiného) byl takový klidný týden a to jak komentátoři neustále horlivě počítají, kolik má který závodník ještě vepředu svých pomocníků, ve chvíli, kdy se jede do 10% stoupání k cíli a nehraje to žádnou roli – mě sice rozčiluje, ale ne zas tak, abych kvůli tomu napsal komentář. Ani to, že fandím, krom našim, Španělu Contadorovi nebo Italu Nibalimu a po půlce závodu to s nimi extra slavně nevypadá.

Zkrátka a dobře, nejtěžší je najít téma a za chvíli mám mít komentář hotový, ajaj. Jdu si uvařit kávu a mrknout na internet, však se to nezblázní. Koneckonců jeden doopravdický komentátor, který psával léta do novin každý den, mi popisoval, že píše vždy až naprosto těsně před uzávěrkou. Že ten časový tlak je prostě při té práci nezbytný.

A helemese, tady na facebooku se skupina (většinou mužů) hádá o „právu na přirozené domácí porody“. Dobré téma, protože každý čtenář se porodu zúčastnil a většina čtenářek dokonce opakovaně. Navíc mě i „pohrdání pokrokem“ docela rozčiluje.

Takže:

Lidstvu trvalo dlouhá staletí dosáhnout pokroku a vysoké kvality života. Teď přestala téci v Kobylisích voda (havárie), a to je, pane, hned připomenutí, jak si normálně pěkně žijeme, že nemusím s vědrem někam k polovyschlé studánce nebo až dolů k Vltavě. Kdyby ještě vypnuli elektřinu, došel benzín – třeba na týden, to bychom viděli věci. A radovali se jako malé děti, až by se věci zas vrátily k normálu – do moderní, pohodlné společnosti.

Nejde jen o pohodlnost, jde i o zdraví a životy. Vždyť penicilín není na světě ani sto let. Před sto padesáti lety jsme měli dětskou úmrtnost přes 20 %. Muži byli vysocí okolo 160 cm a bylo velmi „in“ být tlustý, neb většina lidí se moc nenajedla. Maso mívali, i ti bohatší, jednou týdně v neděli a těšili se na to. Vyndali si k tomu speciální nádobí. Tehdá nebyl žádný vegetarián, protože by ho zavřeli do blázince. Vždyť člověk je všežravec, což je obrovská evoluční výhoda, a maso je dobré, drahé a vzácné.

Jenže, když dnes někdo nejí vůbec maso, je sice (můj názor) stále zralý na lékařskou pomoc, ale pokud do toho nenutí vlastní nevinné dítě – ať si dělá, co chce. Většinou to vydrží pár let – než si dohuntuje zdraví a pak se věnuje zas jiné roztodivnosti.

K domácím porodům mám ale mnohem tvrdší postoj, neb tady jde právě z poloviny o to nevinné dítě. A tu maminku. Jsem přesvědčen, že v drtivé většině případů je submisivní alternativní matka vmanipulovaná do této situace egoistickým pomateným otcem. Protože skoro žádná svobodná matka se do ničeho takového nepouští. Tedy maminka, co je sama, nebo porod řeší s vlastní mámou nebo rodiči. Cítí instinktivní obavy, myslí na sebe a na dítě.

Přirozené instinkty se dají přehlušit nějakou ideologií. „V nemocnici je to neosobní a nepřirozené.“ „Lékaři se na Tebe dívají jako na nějakou věc, chtějí, aby to proběhlo co nejrychleji.“ „Porod je přirozená věc.“ A tak všelijak podobně.

Jasně, porod je přirozená věc.

Jenže, když se vrátíme do dob, kdy se rodilo doma – porodní komplikace byla nejčastější příčina smrti žen ve věku 20–40 let. A novorozenecká úmrtnost není zanedbatelná ani dnes, při veškerém pokroku. Zkrátka v drtivé většině případů jde vše hladce, ale v pár procentech bohužel ne. Pak se k „přirozenému“ a „zážitkovému“ domácímu porodu – volá vrtulník. Ale protože jde v případě děcka o desítky vteřin – končí to tragédií.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Běhejte radši s tím desetilitrovým vědrem pro vodu k řece a odpojte se doma od elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám