Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pravice v rukávu i mimo něj

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Po evropských volbách téměř zmizel z české politické scény zájem debatovat o budoucnosti domácí levice. Debatovat se může jedině o tom, jestli se v příštích sněmovních volbách zachrání – nikoli uspěje – ČSSD a jestli nezůstane jedinou zástupkyní této části spektra KSČM.

O to intenzivnější je zájem voličů na pravici, jak bude v nejbližší době tato část politické scény vypadat. Andrej Babiš tyto občany ani v nejmenším neuspokojuje. Chtějí změnu. Jenže i evropské volby ukázaly, že proti autoritářskému modelu ANO doplněnému rozbředlou ČSSD v pozici Hrnečku, vař!, s KSČM a SPD v záloze, stojí nesourodé šiky pravicových stran.

Myšlenka spojení sil je tady ve vzduchu už dlouho. Ostatně přesně tato výzva zazněla na jedné z demonstrací na pražských náměstích. V evropských volbách ji vyslyšeli jen politici ze STAN, TOP 09, Strany zelených a dalších subjektů. Piráti, ODS a KDU-ČSL zvolili cestu samostatných kandidátek a po volbách nemají žádný prvoplánový důvod tuto taktiku měnit. V Evropském parlamentu zasednou zástupci všech zmíněných stran stejně jako zástupci proevropské koalice.

Přesto modří přemýšlejí dopředu a zkoušejí v dostatečném časovém předstihu zajistit lepší výchozí pozici v budoucích volbách do české Sněmovny zde. Spojenectví ODS s lidovci dává smysl nejen proto, že se obě strany hlásí především ke konzervativismu. To je teorie. Jsou i praktické ukázky, že se jejich vidění aktuální politiky tu a tam překrývá.

Čeští lidovci například léta vyzdvihují Viktora Orbána. Už v roce 2013 převzali na svém webu Orbánův projev o tom, že Evropa bude buď křesťanská, nebo nebude vůbec, s proklikem na jeden ze septiků českého mediálního prostoru. Když evropští lidovci letos nevyloučili stále arogantnějšího Orbána s jeho stranou, ozval se tehdejší předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s tím, že to je dobře, protože by to mohlo posloužit liberálům a progresivistům.

To je nejen slovník, kterým hovoří ODS. To je přímé bratření například s čerstvým modrým europoslancem Alexandrem Vondrou zde. Takže tady bude ruka, tedy pravá ruka, tedy pravice v rukávu. Ale bude se chtít do tohoto rukávu nasoukat ta část pravice, která, na rozdíl od ODS a lidovců, nevyznává zásadu „krve a půdy“ jako základní hodnotu?

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Činitelé ODS naznačují, že by uvítali i širší koalici. Jenže když prozkoumáme výsledky Medianu zde, zjistíme, že se v řadě bodů koalice TOP 09+STAN+SZ od modrých a černých liší, co se týče jak věku příznivců, tak částečně jejich vzdělání. Je to sice předčasná úvaha, ale na jeden monolitní blok vedený hegemonem ODS to nevypadá.

Reklama

Výběr článků

Načítám