Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zvetšelé údy natažené do současnosti

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Klement Gottwald a Josif Vissarionovič Stalin už nejsou čestnými občany Chrudimi. Zastupitelé města odhlasovali jejich vyškrtnutí ze seznamu a odebrání titulu zde.

Zpráva vyšla 25. února. To je památný den především pro Gottwalda. Ale Stalin z něj měl taky v roce 1948 radost. Potomci byli oběma tak oslněni, že je ponechali ve funkci čestných občanů až do roku 2019.

Lze pochopit, že chrudimští soudruzi podlehli svého času povinnému uctívání komunistických vůdců. Ale 25. února nebylo jen datum, kdy se KSČ dostala k moci ve státě. O pouhých osm let později, přesně na den, zazněla slova, po jejichž pozdějším zveřejnění měl Stalin s hanbou z této čestné funkce vyletět.

Nikita Chruščov přišel na 20. sjezdu KSSS se zprávou o zločinech, které spáchal Stalin v čele SSSR zde. Řekl mj.: „Nejednal na základě přesvědčování, vysvětlování a neúnavné práce s lidmi, ale na základě vnucování svých orientací, na základě vyžadování bezpodmínečného podřizování se jeho názoru. Ten, kdo se tomu stavěl na odpor nebo se snažil dokazovat svůj názor, svou pravdu, byl předem odsouzen k vyloučení z řídícího kolektivu a k pozdější morální i fyzické likvidaci.“

Tento člověk, spolu s dalším výlupkem Gottwaldem, byl donedávna čestným občanem města v České republice, která přestala být komunistickým státem téměř před třiceti lety. Jako kdyby v této zemi přestal platit zákon zde.

Připomínám: „Parlament konstatuje, že Komunistická strana Československa, její vedení i členové jsou odpovědni za způsob vlády v naší zemi v letech 1948–1989, a to zejména za programové ničení tradičních hodnot evropské civilizace, za vědomé porušování lidských práv a svobod, za morální a hospodářský úpadek provázený justičními zločiny a terorem proti nositelům odlišných názorů, za nahrazení fungujícího tržního hospodářství direktivním řízením, destrukcí tradičních principů vlastnického práva, za zneužívání výchovy, vzdělávání, vědy a kultury k politickým a ideologickým účelům a bezohledné ničení přírody.“

Piráti si zaslouží poděkování za useknutí těchto dvou zvetšelých, ale stále se natahujících údů. Ale to se stalo v Chrudimi. Na celostátní úrovni se komunisté naparují a stále šíří svou nespokojenost s tím či oním ministrem současné vlády, v níž členy nejsou. Ale přijala od nich milodar, že mohla vzniknout.

Nejvíc jim pije krev ministr zahraničí Tomáš Petříček, protože je protikladem komunistického chápání místa České republiky ve světě. Předseda KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro Novinky.cz 16. října 2017 prohlásil, že bezpečnost ČR by měly garantovat Rusko a Čína. [celá zpráva]

Údy jsou to možná zvětšelé, ale zůstávají natažené do současnosti.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám