Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ohlédnutí za rokem Ameriky - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Co je to za podivný zvyk komentátorů, a to i respektovaných z listů, jako je The Economist či The Daily Telegraph, vždy na začátku ledna spekulovat, co nás v novém roce čeká a co nemine. Nemám bohudík křišťálovou kouli a vím, že lze v budoucím čase smysluplně hovořit jen o dlouhodobých civilizačních tendencích (zvláště té demografické a kulturní) a ty už od výbuchu 1. světových jatek naznačují s přestávkami pozvolný zánik Západu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Nejsem determinista, věřím v zázraky, a tak po příkladu dávných novinářů bilancuji rok minulý a vzdávám poctu událostem nadějným, na něž se v každodenní žurnalistické lamentaci a bitevnímu moralizování zapomíná.

První rok amerického prezidenta Trumpa přinesl chaos v Bílém domě, vyvolal nenávistnou kampaň rozlícené, neliberální levice, jež se nedokázala smířit s porážkou. Provokativní, někdy idiotské výroky narcistního šoumena v baseballové čapce, klauna a vejtahu fakt nemusím, ale nepříčetná zuřivost levičáků a neokonzervativců působí jak balzám na duši. Takový nepřítel nepřátel společnosti! Zřejmě chce dohnat opozici k šílenství.

Co je ale důležitější, plní, co slíbil, a světe div se, úspěšně. Amerika vystoupila z pařížského hysterického cirkusu na sebezničující snižování emisí při současném odporu vůči jádru a také ze zpolitizovaného Unesca, jež uznává Palestinu a teroristy z Hizballáhu. Nádhernou provokací potvrdil prezident Jeruzalém jako hlavní město Izraele, když se o něj Palestinci nehodlají dělit a popírají jeho židovský, historický původ.

Ale ještě významnější je poměrně radikální snížení daní, největší za téměř 30 let, zvláště té nižší platové třídě, a snížení odpočtu z federálních daní bohatým, nemluvě o zrušení 390 byrokratických omezení v podnikání. Redukce nesmyslné firemní daně z 35 na 21 procent nemůže neprospět celému hospodářství a jen hlupák nebo marxista v něm může vidět přihrávku miliardářům. Levice ztrácí i mnohé své ideologické dotace (LBGT) a na podporu potratů.

Trumpova imigrační politika ihned přinesla ovoce. Počet zatčených nelegálních přistěhovalců stoupl o nejméně 43 procent (do konce září) a počet nelegálních překročení hranic dle odhadu klesl o 130 000, aniž by byl vražen jediný kůl na dostavení plotu. Ještě významnější je ale příprava nového zákona o imigraci a Amerika si bude opět po 40 letech vybírat přistěhovalce podle potřebných profesí a řemesel.

Taková politika na rozdíl od nešťastné západní Evropy nejen pomůže ekonomice, ale zachrání Ameriku před islamizací a sníží teroristické útoky.

Trump se ukázal jako čirý pragmatik a veškeré ukazatele, důvěra obchodu i burzovní index, utěšeně rostou včetně 3 procent HDP. Jeho hospodářské politice nahrává i levná energetika a soběstačnost, která přivede zpět i menší část ztraceného průmyslu. Velká konkurence pro stagnující, byrokratickou Evropu.

Rozdělenou společnost prezident rebel svou permanentní volební kampaní ovšem neuklidní, ale zvyšuje svou šanci na opětné zvolení, i kdyby ztratil republikánskou většinu kongresu.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Od časů Reagana je také prvním prezidentem, jenž mobilizuje americký patriotismus. Pro nás Evropany je Trump nepochopitelný paradox. Američtí ortodoxní židé, katolíci i puritánští evangelikálové odmítli slušňáka a kazatele Teda Cruze a zvolili třikrát ženatého hejska a pochybného byznysmena, který se jako osamělý hrdina westernu postavil proti zkorumpovanému establishmentu. Snad je to kalvínskou tradicí, která považuje každého člověka za zločince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám