Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: K čemu jsou sociální dávky? – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Dávek máme v České republice hodně. Chtěl jsem původně napsat, že já nikdy žádnou nečerpal, ale to by byl kec – protože u všech čtyř dětí jsme čerpali mateřskou. A to je taky dávka.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Typů dávek ale máme skutečně hodně a nejsou malé většinou. Naopak ve veřejném prostoru dominují názory jako „dávky se nemají zneužívat“, „dávky jen potřebným“, „dávky, jen pokud čerpající dělá/nedělá to či ono“, „když nemá bohatou rodinu“ a podobně.

Já to vidím maličko jinak.

Jsme bohatá země a o svoje chudé a nemohoucí se máme postarat. Ale zaprvé: dávky mají být jen tak vysoké, aby se prostě vždy vyplatilo pracovat. To už v naší zemi dávno neplatí. A je to špatně.

Zadruhé: dávky (jakož i daně a všechno) mají být jednoduché. Tedy příspěvek na osobu a příspěvek na domácnost. Nikoli ještě na pastelky, „na cigára“, na tohle, na dopravu, na byt... Složitý systém zase spíš demotivující lidi, kteří by třeba dokázali se o sebe postarat.

Zatřetí: dávky mají být pro chudé. Tedy třeba pro nejchudší desetinu lidí. Nikoli pro třetinu populace. Dávky mají být pro toho, kdo si o ně musí požádat, nikoli, kdo si požádá. Vysvětlím.

Jedni příbuzní měli dva činžáky. V jednom z nich bydlím. V obou malé levné (na pražské poměry) byty tak za osm tisíc měsíčně. Bydlí tam mladí lidé – jako první bydlení –, často dva tři najednou, lidi v Praze za prací, rozvedení osamělí chlápci a tak podobně. No a vím pozitivně, že zhruba polovina těch lidí bere sociální dávku na bydlení. Přitom byty mají úplně stejné, ti lidi se nijak neliší, mají podobná auta, chodí podobně oblečení, skoro všichni pracují a nikdo z nich není žádný boháč. Zkrátka mám pocit, že někteří si jen „nepožádali“ a chodí do práce a platí (tedy přes stát) příspěvek svým sousedům, kteří žijí stejně jako oni. Mně to přijde divné.

A hlavně, kvůli tomu to dnes píšu, dávky nejsou určené pro bohaté. A to se často děje. Taky vysvětlím.

Ten druhý činžák totiž prodali. A koupila to firma a ta z toho udělala sociální bydlení. Cena bytů stoupla z osmi asi na dvacet tisíc. Ale to nevadí, protože to zaplatíme my, daňoví poplatníci. Ti lidi (asi tam teď bydlí opravdu chudí lidé) z toho naprosto nic nemají. Dostanou dávku a hned ji odevzdají na nájmu. No a dostane to ten bohatý člověk/firma – majitel domu. Přitom tržní cena (jak vidno) byla dvakrát nižší. Tenhle penězotok se děje masově všude po republice a na stejném principu.

Ale nebudu se rozčilovat, čerpali jsme tu mateřskou čtyřikrát, tak nejsem jen čistý plátce. (I když bude to tak 100 : 1.)

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám