Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Love, vole

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Člověk se vrátí z dovolené a zjistí, že se Andrej Babiš oženil. Jsou k tomu i fotky  ZDE. Je na nich mnoho lidských tváří, a také pes a kůň, kteří mají rovněž svatební výraz. Oba, pes a kůň, jsou bílí a ladí k novomanželčiným šatům. A je tam vícekrát vyfocen obrovitánský nápis LOVE. Asi proto, aby každý pochopil, že novomanžel má tolik chechtáků, že je lepší než Bohuš ZDE.

Před 24 lety a jedním měsícem bez jednoho dne byla taky svatba. Miloš Zeman si bral Ivanu Bednarčíkovou ZDE. Některé okolnosti připomínaly Babišovu svatbu. Například věkový rozdíl mezi ženichem a nevěstou. Nebo to, že před svatbou už spolu žili. A že úřední stvrzení svého svazku nepotřebovali kvůli sobě, ale kvůli tomu, že to tak má být.

Zeman pár měsíců před svatbou řekl zástupcům českých sociálních demokratů v exilu, že se bude ženit, a jim se to velmi líbilo, protože se podle nich neslušelo, aby předseda strany a potenciální premiér provozoval život na hromádce. Přibližně totéž lze odvodit z činu Babišova. Zeman patří k mála českým premiérům, kteří se během výkonu funkce ani po ní nerozvedli ani nerozešli s manželkou, i když léta žili odděleně. Snad tomuto údělu, nechat si politikou rozbít manželství, unikne také Babiš.

Tím ale shody obou svateb končí. Paní Ivana už nosila pod srdcem budoucí první slečnu. A Zeman nevystavoval žádné LOVE. Ani jako důkaz obrovitánské lásky, ani jako připomínku moci peněz. Taky žádné neměl. Obřad proběhl na Novoměstské radnici v Praze a skromná hostina se konala v prostorách ČSSD. Strana ale měla všechny náklady naúčtovat Zemanovi. Jen na recepci se sponzorsky podílel podnikatel Karel Klubal. Řekl mi, že se uchází o vstup do ČSSD, a tohle byla pro něj příležitost, jak se s vedením této strany blíže seznámit. Už jsem ho víckrát nepotkal.

Člověku často utkví v paměti nedůležité kraviny. Například si ze Zemanovy svatby pamatuji hlavně to, že novomanžel byl pod obraz. Příznivce pana prezidenta bych rád zastavil v jejich spravedlivém hněvu: toto je jediný případ, který Miloš Zeman oficiálně uznal jako situaci, kdy se silně opil. Ale celkový dojem tím nemám ovlivněn, pamatuji si tu hostinu jako takovou úplně normální. Bez bílých koní a psů, natož čapích hnízd.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Dnes jsou kolem Miloše Zemana velké peníze. Sám jim nepropadl, jeho lákadlem byla a zůstala moc, ale své okolí nechává pořádat soukromé trachtace v prostorách Pražského hradu. Inu síla prachů. Love, vole.

Reklama

Výběr článků

Načítám