Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Policisté - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Celý týden jsme sledovali zprávy z Hamburku. A dovolil bych si trochu jiný úhel pohledu. 196 policistů bylo zraněno. Někteří vážně. Demonstranti útočili kovovými tyčemi a praky s kameny. Byli připraveni zabíjet. Hořely desítky aut, byla zničena a vyrabována spousta obchodů. Z druhé strany nic moc. „Na demonstrace má každý právo.“ Listina práv a svobod. Defenzíva.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Ale já myslím na ty policajty. Mají za týden zase někde, opatrně a superkorektně, zasahovat? Proč? Je ta mzda tak dobrá? Nebo pocit, že chrání bezpečí? Pár kolegů bude ve špitále. Mám teda znova jít nebo se radši hodit marod? Stres. Politické zadání neexistuje. Jen to tak nějak přežít, udržet.

Ve chvíli sebenepatrnějšího excesu, zranění „nevinné a nenásilné demonstrantky“ – hezky natočené na mobil či veřejnoprávní kameru – se vše otočí proti tomu konkrétnímu policajtovi a nikdo se ho nezastane.

Jenže tady jsou v ulicích tisíce lidí, kteří nenávidí společnost a vše, co jim samotným umožňuje bohatý a zajištěný život. Kteří jsou připraveni někoho zabít nebo přizabít a myslet si u toho, že konají správně. Tomu se společnost musí bránit s naprostou tvrdostí, protože jinak nepřežije.

Jasně v Německu jsou to tisíce fanatiků a masová záležitost. Skutečný teror. Ale i u nás máme šílence, kteří třeba obsazují cizí majetek (budovy) a myslí si, že na to mají morální právo. Společnost okolo toho taky jen tak našlapuje, „no on byl ten objekt opravdu nevyužitej“, vzniklo by tam „kulturní centrum“ a kultura je dobrá věc.

Hledá se nějaké kompromisní, nebo co, řešení. Z toho ale kouká tak maximálně ta kovová tyč časem. Představte si toho policajta, který by to šel u nás jako sám od sebe vyřešit – neudělá to. Má strach, že by jeho hájení práva nemělo oporu nahoře. Riskoval by leccos, získat by mohl jen málo. Demotivace jako blázen.

Nejen pro policisty, ale i pro normálního občana platícího daně. Vždyť s ním se stát nepáře. Udělí pokutu, vymůže ji případně silou. Soukolí se rozeběhne. Živnostník je pomalu sprostý podezřelý. Kdo něco aktivně dělá, prostor se mu zužuje. Jo, ještě to jde.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Ale tyhle kapky jedu společnost pomalu rozleptávají. Nihilismus, ztráta hodnot.

Často říkám: Braňme normální svět. Ale to vyžaduje mimo jiné rozhodnost, odvahu, jasná slova. Nikoli čekání na konec a ustupování zlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám