Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pátá a šestá vlna EET - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Absolvoval jsem ve čtvrtek besedu na Vysoké škole ekonomické, na závěr se hlasovalo a k mému zděšení tam sedm studentů z osmdesáti podporovalo EET. Studenti ekonomie. U zbytku populace je poměr jistě mnohem, mnohem horší, a tak tomu dnes věnuji komentář.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Někteří se radují, že „zloději“ na vesnicích zavřeli krám a „narovnalo se podnikatelské prostředí“. Někteří vidí v každém živnostníkovi zloděje automaticky, takže vítají automaticky cokoli. Jiní se radují, že stát vybere víc na daních.

Já patřím k těm, kteří jsou radši, když mají peníze lidi než stát, a tak mne větší výběr nikterak nedojímá, ale pro ty „narovnávače prostředí“ a „honiče zlodějů“ jsem si připravil malé podobenství.

Pátá vlna EET se bude týkat vás – zaměstnanců. Stejná logika. Podívejte se, když někdo málo pracuje, nebo dokonce něco ukradne v práci – tak má kapitalista menší zisk a zaplatí menší daně. To je zlodějina, jak víme. No tak si každý zaměstnanec pořídí na své náklady elektronické sledovací zařízení, které bude snímat tep a zorný úhel pracovníka, a povinně do něj zaznamená každý pracovní úkon, což se hned odešle přes internet. Bude to stát asi jen osm tisíc – to nic není, to má přece každej, to je míň než minimální mzda, a pak ještě tak tři tisíce měsíčně – ta správa dat a všeho.

Kdo bude řvát, tak bude upozorněn, že je to namířeno proti zlodějům a nemakačenkům, čili normální slušný zaměstnanec se nemá vůbec čeho bát. Naopak slušní a normální zaměstnanci to podporují a vítají. Narovná to zaměstnanecké prostředí. Taky se vybere víc na daních a firma vyrábějící sledovací zařízení udělá jackpot.

Jásáte ještě? Nebo tohle už ne? To už je moc elektronický? Nebo snad něco o svobodě?

Pochopitelně ale bude ještě šestá vlna, protože není důvod sledovat jen příjmovou stránku rozpočtu. Máme i výdajovou. Chodí třeba kontroly, zda někdo nezneužívá neschopenku. Ale to je fakt styl jako v minulém století někdy. Fakt old school. Mělo by to být elektronicky. Každý, kdo chce marodit, by si pořídil na své náklady EEN – elektronickou evidenci nemocných, která by automaticky posílala údaje o teplotě, rentgeny hojící se nohy a tak. A zejména místo pobytu (něco jako vězeňský náramek). Kdybyste vyrazili na kontrolu na středisko, napsalo by se to do systému a pak spárovalo s údaji doktorky, v kolik jste tam přišel. Jinak okamžitě pokuta 300 000.

Studenti by měli EES – elektronickou evidenci studentů, neboť do školství rveme desítky miliard korun, a když nějaký student málo studuje – víceméně krade daně. Tak by ho to snímalo, kolik hodin spí, kolik je ve škole, kolik je na rande či v hospodě a kolik se učí. CERMAT k tomu udělá standardizované testy, aby se údajně naučená látka hned elektronicky přezkoušela a spárovalo se to. Ti, co budou řvát, že se kvůli tomu nestíhají učit, že musí vyplňovat debilní testy CERMATu a že to občas taky deset minut trvá, než se to načte, že je to stojí peníze a že si třeba jen chtěli číst knížku na češtinu, a ne být někde připojený… No co byste jim řekli? Chceš pokutu, studentskej smrade, nebo o co ti jde?!

Jen tak na okraj – je pondělí dopoledne. Teď čtete tyhle řádky buď v práci a nepracujete, nebo ve škole a neučíte se, nebo jste nemocný a neléčíte se.

Chcete to sledování?

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám