Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Gruntovní chlapi

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Rozhovor místopředsedy KDU-ČSL a Sněmovny Jana Bartoška pro Český rozhlas přibližuje uvažování lidovců po rozhodnutí vytvořit volební koalici se STAN zde.

Klíčové věty zní takto: „Dnes vyšlo, že svět prochází politickou krizí nejzásadnější od konce druhé světové války. A teď se bavme, co je potřeba pro tuto zemi? Je potřeba vyvolávat strach, anebo je potřeba jasně říct, my víme, kudy vede cesta. Myslím si, že náš směr je správný.“ Ještě pochopit, jaký je.

Z rozhovoru to nepůjde. Bartošek pouze říká, že lidovci jsou klidná síla pro neklidnou dobu, že pořádek, prosperita a řád mají smysl a že je pro ně dlouhodobou prioritou otázka bezpečnosti a podpora rodin a seniorů. Pak cituje předsedu Pavla Bělobrádka, že jeden z důvodů koalice se STAN je, aby „prostě dokázali opustit okresní přebor a dokázali začít účinkovat v první lize“.

To koresponduje se slovy lidoveckého Jiřího Čunka v dnešním Respektu: „Když můžu rozhodovat o podobě světa, udělám to.“ Hodlá začít měnit svět tak, že zavede povinnou vojenskou službu. Protože po Česku podle něj chodí příliš mnoho mladých mužů, kteří „neumějí poslouchat a dělat i to, co je jim nepříjemné”. „Vidím to všude kolem sebe, mamánky, kolem kterých skáčou rodiče a oni se neumějí podřídit, je to samý bakalář, co neumí vzít do ruky krumpáč.“

Dál by to podle Čunka šlo samospádem: „Začne-li stát s převýchovou rozmazlených synů, ti už si pak vychovají své ženy.“ Čunkův vztah k ženám a další obsah jeho duševna si ještě pamatujeme z jeho dlouhých útoků z tribuny Poslanecké sněmovny na jeho bývalou sekretářku, která neměla šanci se bránit.

Čunek chce měnit svět a nevylučuje, že se opět stane šéfem lidovců: „Je to možné, mám co nabídnout a do květnové konference je času dost,“ říká. K úspěchu je třeba hlavně „ukázat sílu a vysoké cíle“. Bělobrádek sice taky nemá rád liberály, ale může se k plnění chlapáckých cílů zdát jako měkký.

S kým by se takoví lidovci spojili po podzimních volbách? Bartošek trochu mlží: Josef Lux prý vždycky říkal, že tančit můžete jenom s těmi, co jsou v sále. A že se strana nebude zodpovídat za to, vůči komu se vymezovala, ale za to, co se jí v rámci programu podařilo prosadit. Čunek je naopak jasný jako mamánkova slza: je lepší spolupracovat s komunisty než se zelenými a s Babišem než s ČSSD.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Gruntovní chlapi, ti lidovci. A to ještě nepromluvili Starostové a nezávislí.

Reklama

Výběr článků

Načítám