Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Lex Babiš nahrává Babišovi – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna naprostou většinou schválila zákon o střetu zájmů, který má politikům znemožnit vlastnit média a ztížit možnou korupci. Jedná se o dobrý záměr, ale politicky špatně provedený.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

V první řadě odvádí pozornost od zavádění elektronické evidence tržeb neboli EET. Ta je přitom vlajkovou lodí Andreje Babiše. S pomocí EET se snaží dokázat, že je schopný politik, kterému se podaří, na co sáhne. Projekt je do té míry důležitý, že na něj Babiš vsadil svou politickou budoucnost. V případě nefunkčnosti EET se Babiš vzdá svých politických funkcí, řekl před rokem veřejnosti předseda lidovců Pavel Bělobrádek o Babišově slibu, který měl pronést na koaliční radě. ZDE

A se slavným EET to nyní skutečně vypadá všelijak. Termín spuštění se několikrát přesouval, nakonec má platit od prvního prosince tohoto roku. Kdo ví, ať odpoví, proč zrovna toto datum, a ne jiné, například začátek roku nebo čtvrtletí. Celý start je také poznamenaný návrhy výjimek na poslední chvíli, které vnášejí zmatek. A potenciálně vytváří možnost, jak systém obcházet. A to vše dříve, než slavné EET začalo.

Autoři a podporovatelé zákona o střetu zájmů situaci také nezvládli politicky. Tvrzení, že zákon není směrovaný proti Andreji Babišovi, uráží zdravý rozum. Je naprosto zřejmé, že bez jeho osoby by podobnou normu, obsahující mimo jiné centrální registr majetku politiků na začátku, v průběhu a na konci jejich kariéry, schvalovali několik dalších volebních období.

Svým zastíráním skutečného účelu boje proti člověku, který má k oligarchovi našlápnuto více než kdokoliv jiný, pomohly tedy ostatní strany Babišovi hned dvakrát. Za prvé poskytly výmluvu a zastírací manévr pro případné neúspěchy. Za druhé pomohly politickému marketingu hnutí ANO. Však už také Andrej Babiš – místopředseda vlády, ministr financí, miliardář, mediální podnikatel a člověk z lidu v jedné osobě – spustil svou písničku: „Poslanci zneužívají Sněmovnu pro politický boj proti mně, místo aby přijímali zákony pro lidi, a to je nehorázné.“

Ale čacký hrdina svůj nezištný boj za dobro této země vzdát nehodlá. „Politika je strašný hnus. Radši bych se vrátil k podnikání, ale pokud mám podporu některých občanů, tak to nechci vzdát.“ Ale pan Babiš přece stále podniká. Až podle nového zákona jeho firmy v budoucnu, pokud bude v nové vládě, nebudou moci získávat státní dotace.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Je dobré si připomenout, že vstup Babiše do politiky započal hesly o boji s korupcí. Pokud mu o ni jde, měla by ho potěšit pochvala protikorupční skupiny Rady Evropy GRECO, podle které je zákon o střetu zájmů krok dobrým směrem ke snížení korupce v České republice. A díky němu si v případě volebního úspěchu bude Babiš moci vybrat, jestli chce být podnikatelem, vydavatelem nebo politikem na plný úvazek bez hrozby střetu zájmů. Ostatně, podobné zákony najdeme i v jiných zemích Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám