Hlavní obsah

Bělobrádek: Babiš slíbil rezignaci, když nebude fungovat systém elektronické evidence tržeb

Praha
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek v nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že ministr financí slíbil na koaliční radě svou rezignaci, pokud nebude fungovat systém elektronické evidence tržeb. Ministerstvo financí bude mít od začátku platnosti zákona sedm měsíců na přípravu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pořad České televize Otázky Václava Moravce. Na snímku předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, moderátor Václav Moravec a předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Ministr financí slíbil, že jeho resort je schopen do sedmi měsíců stihnout přípravu a vypsat soutěže. Nejde o to, jestli tomu věřím, je to slovo ministerstva. Když bude problém, musíme za to nést politickou odpovědnost. Pokud bude problém, tak ministr slíbil, že rezignuje. Doufám, že ho dodrží,“ konstatoval Bělobrádek.

Zákonem o systému elektronické evidence tržeb se bude zabývat Sněmovna. Opozice chce jeho schválení komplikovat a zablokovat jeho přijetí. „Pro nás ten zákon je podstatný, ohrožuje to živnostníky a svobodu podnikání, budeme bránit jeho přijetí. Může padnout spousta živnostníků, to nemůžeme připustit,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala, který byl oponentem v diskuzi.

Podle něj není vláda schopna argumentace ve prospěch tohoto návrhu a experimentuje s osudy lidí. „Ekonomika nestojí na velkých podnikatelích, ale na malých a středních. Daňové úniky se týkají maximálně sedmi procent, je to hlavně odstranění konkurence pro velké firmy,“ vysvětlil Fiala.

Předseda KDU-ČSL připustil, že vláda by měla lépe vysvětlit význam zákona pro veřejnost. Bude se prý o to snažit při projednávání návrhu. Jak vyplynulo z jeho slov, je také možné, že koalice bude muset přistoupit k mimořádné schůzi Sněmovny, protože pravidelnou bude opozice blokovat.

Boj za hranicemi

Fiala s Bělobrádkem si ovšem notovali v otázce řešení uprchlické krize a hlavně v tom, co prosazovat v EU.

„Trochu jsme zaspali, chci se více zapojit aktivně. Musíme do Evropy přijít s vlastním návrhem, nejen říkat ne kvótám. Sestavili jsme návrh do několika bodů. Například řešit problémy vně Schengenu, aby lidé vůbec nepřicházeli k hranicím. Musíme podpořit zahraniční pomoc, je osmkrát levnější pomoct lidem přímo na místě,“ přiblížil návrh vicepremiér.

„Vítám KDU-ČSL v opozičním táboře, protože jsme slyšeli, že vláda zapsala. Od začátku července je náš podobný návrh na stole. Pomoc v zemích uprchlíků je důležitá a jsem rád, že to prosazujete. Je nutné bojovat s pašeráctvím, potápět lodě a je třeba vést informační válku s pašeráky. ANO má jen populistickou politiku a premiér neříká nic nebo jen obecně,“ shrnul Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám