Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co leze z Chovancova strojku na pragmatismus

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

První místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec řekl, že Miloš Zeman je levicový prezident vzešlý z ČSSD. A že by ho soc. dem. měla akceptovat jako svého kandidáta na Hrad. Chovanec by ho volil. [celá zpráva]

Milan Chovanec je ještě mladý člověk, nemusí tedy vědět, z čeho vzešel politik Miloš Zeman. Pomocí budiž Zemanova vlastní slova: „Sám se za levicového autora nepovažuji, kdybych byl v Německu, volil bych určitě FDP.“ (Miloš Zeman. Naše posttotalitní krize a její možná východiska. Praha. Nakladatelství Alternativy. Léto 1991, s. 40).

V létě 1992 však v sobě Zeman levicovost náhle objevil, protože ČSSD ležela na zemi a byl by hřích tak dobrou značku nezvednout. Další detail: když se stal prezidentem, také nevzešel ze sociální demokracie, s níž se mezitím rozkmotřil a už jí jen škodil.

Chovancovo chování může ovšem být poháněno dobrou znalostí věcí i stranických dějin, které jen semlel ve strojku na pragmatismus. Vylezl z toho produkt, který by se měl zalíbit tradičním voličům ČSSD, jež první místopředseda vyzdvihuje. A když dostává otázku na směr, který by chtěl bleskově nastoupit a před sněmovními volbami rozvinout předseda Bohuslav Sobotka, což je orientace i na obyvatele velkých měst a na mladé lidi, Chovanec odpovídá: „Musíme se zaměřit i na nové voliče, ale nesmíme ztratit naše voliče tradiční.“

Tento produkt však existuje v určitém obalu, který v těchto dnech spoluvytváří Jiří Zimola, jediný soc. dem. vítězný hejtman. I on mluví striktně o tradiční voličské základně ČSSD a prosazuje myšlenku, že problém je pouze v tom, že se úspěchy vlády a strany špatně prodávají. Oba pánové zároveň vylučují, že by brojili proti Sobotkovi. Zimola do vedení jít odmítá kompletně, Chovanec by se kandidatuře na prvního místopředsedu nejspíše nebránil.

Potud vidina nekonfliktnosti. A teď vyhlídky.

Už se objevily reakce od voličů přesně s tím profilem, na který chce cílit Sobotka. Zasáhl je Chovancův rozhovor s medem pro Zemana i Zimolova slova před návštěvou u Zemana, že mu nese „něco z jihočeské zahrádky“. Leitmotiv? „Takovou ČSSD – nikdy!“ Tuto skupinu můžeme podmíněně škrtnout.

Tradiční voliči soc. dem. jsou už delší dobu na úprku za Andrejem Babišem. Zastaví je v tomto láskyplném pohybu Chovanec nebo Zimola? Věda k této otázce mlčí, proslulý selský rozum pochybovačně krčí rameny (pokud je má).

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Na konci by byl bezpochyby mrtvý Sobotka a rvačka o šéfovské křeslo v oslabené straně, která by hrála druhé housle. Přitom nevíme jestli Zimolu, ale Chovance do Babišova holdingu zcela jistě nevezmou.

Reklama

Výběr článků

Načítám