Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jezinky a plná odpovědnost – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že tiskový mluvčí pražského hradu Jiří Ovčáček opět sladil noty s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Oba se vyjádřili proti plánu vlády přijmout osmdesát Syřanů z Turecka. A deset uprchlíků z Řecka. Podle ministerstva vnitra bezpečnostními složkami přísně prověřených.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Místopředseda vlády a ministr financí se omezil na svůj klasický styl prohlášení miliardáře coby člověka z lidu, jehož problémům rozumí. Sdělil nám, že byl „vždy proti přijímání uprchlíků“. Asi zapomněl, že plán na přesídlení uprchlíků přijala vláda již před rokem. A že rozhoduje jako kolektivní orgán. Jelikož je jejím členem, za její rozhodnutí je odpovědný i on. Neměl by se tedy dopouštět toho, z čeho rád obviňuje své koaliční partnery. Tedy podrazů a okopávání kotníků. Ovšem volby se blíží a tak i hra na strunu strachu lidí se mu zřejmě více než hodí.

Prezidentův mluvčí Ovčáček je rodilý mluvčí jazyka českého. Může si tedy dovolit i vytříbené slovní hříčky. Tentokrát zvolil odkaz pohádkový a prohlásil: „Premiér Sobotka a jeho tým začíná metodou jezinky naplňovat bruselské kvóty na migranty. Pro začátek k nám doveze 80 Syřanů. Kdo takto činí, ponese plnou odpovědnost za důsledky.“ Volba postavy, kterou si všichni spojí s negativními vlastnostmi, míří do černého. Cíl očernit politické neoblíbence Hradu je zase o krůček blíže.

Ale dobrá, dejme tomu. Zkusme však na plnou odpovědnost pohlédnout z jiné stránky. Představme si situaci, do které se dostane Česká republika ve chvíli, kdy nebude plnit své závazky. Přijmout Syřany z Turecka je součást dohody mezi všemi členskými státy EU a Tureckem. Naplnit kvóty na uprchlíky z Itálie a Řecka je také povinnost, kterou si státy odhlasovaly. Samozřejmě má ovšem česká vláda plnou pravomoc - ba i povinnost - nově příchozí prověřit. Byla by pošetilá, kdyby tak neučinila.

A nyní si představme, že svým závazkům česká vláda nedostojí. Co se tak asi může stát zemi, která je malá a má exportní ekonomiku, která skoro celá závisí především na západních zemích unie? Co když naplní bývalá západní Evropa slova, která zazněla od jejích politických představitelů?

Říkali, že pokud východ tvrdí, že neměl tradici ani koloniální ani v přijímání uprchlíků, oni také neměli tradici v dávání peněz chudším státům na východě. A že při jednání o evropských fondech, ze kterých i Čapí hnízdo má se k světu, nebudou muset slovo solidarita znovu debatovat ve světle činů visegrádu.

Připomeňme, že za dobu členství v Evropské unii si přišla Česká republika na půl bilionu korun čistého zisku. Nebo ještě hůř. A doufejme, že se to nestane. Co když proběhne konflikt například v Pobaltí. Z geografických důvodů budou uprchlíci proudit přes českou kotlinu a ostatní státy na jih a západ uzavřou hranice a závazky nesplní?

Pokud ztratí staré členské státy trpělivost a zabouchnou dveře, ponesou pánové Babiš, Ovčáček a jejich myšlenkoví političtí souputníci také plnou odpovědnost?

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám